Hlavní obsah

Novým šéfem Cermatu je odborník na kybernetickou bezpečnost Miroslav Krejčí

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) jmenoval nového ředitele Cermatu. Od pondělí jím je Miroslav Krejčí, odborník na kybernetickou bezpečnost a výstavbu informačních systémů, který od minulého roku pracoval pro MŠMT jako expert v oblasti veřejných zakázek na informační technologie.

Foto: MŠMT

Ministr školství Vladimír Balaš (vpravo) s novým ředitelem Cermatu Miroslavem Krejčím

Článek

„Jsem rád, že do čela Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) nastupuje člověk s mnohaletými zkušenostmi z oblasti informatiky a kybernetické bezpečnosti, protože jeho úkolem ve střednědobém horizontu je elektronizace státní maturity a jednotných přijímacích zkoušek (které Cermat organizuje - pozn. red.),“ poznamenal Balaš.

Inovace vzdělávacích oborů má zlepšit uplatnění absolventů SŠ na trhu práce

Věda a školy

Neméně důležitým úkolem nového ředitele bude podle ministra také zajištění hladkého průběhu státních maturit a jednotných přijímaček na jaře 2023.

  • Miroslav Krejčí (*1979) je absolventem Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Od roku 2005 působil na Policejním prezidiu v odboru informatiky a provozu informačních technologií, kde se podílel na provozu centrálních informačních systémů. Následně pracoval na Ředitelství pro podporu výkonu služby Policejního prezidia, kde se zabýval veřejnými zakázkami v oblasti IT a realizací a řízením projektů spolufinancovaných ze zdrojů EU.
  • Mezi jeho pracovní zkušenosti patří i pozice projektového manažera v pražské Nemocnici Na Homolce, kde měl zodpovědnost za vývoj vlastního nemocničního informačního systému.
  • Podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové v posledním roce spolupracoval s MŠMT, a to hlavně v oblasti veřejných zakázek na ICT. Jako expert se rovněž podílel na posouzení stávajících ICT řešení v rámci organizace státních maturit a jednotných přijímaček, zároveň byl členem pracovní skupiny MŠMT k dalšímu směřování státních zkoušek.

Balaš chce, ať Cermat „více spolupracuje“

Bývalá ředitelka Cermatu Michaela Kleňhová skončila v jeho čele v květnu poté, co ji kvůli nespokojenosti s řízením a hospodařením organizace odvolal bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN).

MŠMT prodloužilo lhůtu pro přihlášky na místo ředitele Cermatu. Zájemce je pouze jeden

Věda a školy

O pozici šéfa Cermatu se uchází sedm lidí

Věda a školy

Vedením této organizace resortu školství byl po odvolání Kleňhové pověřen Milan Štábl, který v druhé polovině srpna odešel z funkce náměstka ministerstva školství pro IT a veřejné zakázky. Na rezignaci z funkce náměstka se dohodl s Balašem kvůli tomu, že spolupracoval s poradcem Luďkem Šteffelem, jedním z obviněných v kauze Dozimetr. Právě kvůli kontaktům s jiným obviněným ze stejné kauzy rezignoval na konci června i Balašův předchůdce Gazdík.

Náměstek Štábl na školství zůstává

Domácí

Do výběrového řízení se podle informací ministerstva ze začátku srpna přihlásilo sedm lidí. Balaš tehdy uvedl, že Cermat by měl do budoucna při plnění svých úkolů více spolupracovat s MŠMT, Českou školní inspekcí i Národním pedagogickým institutem (NPI).

Sněmovna vyzvala vládu, aby dala více peněz na kapacity škol

Věda a školy

„Těch důvodů, proč je potřeba propojit Cermat s těmi dalšími institucemi, je celá řada. Myslím si, že je nepřijatelné, aby to, co se učí na školách v České republice, určoval Cermat,“ řekl Balaš.

Školení učitelů v modernizaci výuky má podpořit projekt za 860 milionů

Věda a školy

Pedagogický institut začne upravovat učivo základních škol

Věda a školy

Poukázal na to, že testy od Cermatu ovlivňují obsah vzdělávání ve školách.

Výběr článků

Načítám