Hlavní obsah

Ministr Gazdík podal demisi

Praha
Aktualizováno

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) kvůli vazbám na obviněného podnikatele Michala Redla rezignuje k 30. červnu na funkci ministra školství i místopředsedu hnutí. Uvedl to na Twitteru. Stýkat se s Redlem byla chyba, napsal.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Petr Gazdík

Článek

Gazdík se podle svých slov k rezignaci rozhodl přestože necítí žádnou vinu, jeho styky s některými lidmi ale vrhají špatný stín na hnutí STAN.

„Rozhodl jsem se podat demisi z funkce ministra školství ke 30. 6. Přesto, že se necítím ničím vinen ani ve věcné, natož trestně-právní rovině. Mé styky s některými lidmi však vrhají stín i na hnutí STAN. Nechci rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví EU,” napsal Gazdík.

Premiér Petr Fiala (ODS) Gazdíkův odchod z vlády ocenil. Bere to jako výraz změny politické kultury, kterou chce prosazovat vládní koalice.

Michálek: Je to jako mafie, STAN a Redla musíme řešit

Domácí

V případu Gazdík nepatří mezi podezřelé, podle médií se ale sešel s Redlem v zabezpečené kanceláři a komunikovali přes zašifrovaný telefon.

V pátečním rozhovoru pro Právo přiznal, že se s obviněným Michalem Redlem stýkal, i když se dozvěděl, že měl vazby na Radovana Krejčíře. Podle svých slov mu uvěřil, že normálně podniká.

Do příběhu o vztahu s podnikatelem, kterého někteří politici označují za „mafiána”, se zamotal v rozhovoru pro Deník N, kde nejdříve popřel, že by s Redlem byl na dovolené, jak údajně tvrdí policejní spis, poté však dodal, že je možné, že se oba nacházeli ve stejném hotelu při rodinné lyžovačce v Alpách.

Premiér Fiala s Gazdíkem o jeho roli v kauze magistrátní korupce o víkendu hovořil a uvedl, že byl ujištěn, že do ničeho zapleten není. Přesto po ani ne 24 hodinách přišlo oznámení o demisi

„Ano, stýkat se s Michalem Redlem byla chyba. Nebo naivita, což je u politika také chyba. To je vše, čím se cítím být vinen. Určitě ne účastí na zločinném spolčení. Nic jsem neukradl, nikomu jsem nepřihrál žádný byznys,” napsal v tiskovém prohlášení uveřejněném na stránkách hnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám