Hlavní obsah

MŠMT prodloužilo lhůtu pro přihlášky na místo ředitele Cermatu. Zájemce je pouze jeden

– Praha

Ministerstvo školství prodloužilo lhůtu na podání přihlášek do výběrového řízení na ředitele či ředitelku Cermatu. Zájemci o funkci ve vedení organizace, která připravuje jednotné přijímací a maturitní zkoušky, se mohou hlásit do příštího pondělí 1. srpna, sdělil nyní vedoucí oddělení vztahů s veřejností na úřadu Ondřej Macura.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr školství Vladimír Balaš

Článek

Původně měl termín pro přihlášení do konkurzu vypršet o uplynulém víkendu.

Myslím si, že je nepřijatelné, aby to, co se učí na školách v České republice, určoval Cermat
Vladimír Balaš, ministr školství

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) nicméně v pátek řekl, že uvažuje o prodloužení, protože zájem o místo projevil zatím jen jeden člověk. A nic nenasvědčuje tomu, že by se po jeho vyjádření objevil hned ještě někdo další.

Odvolaná Kleňhová, náměstek Štábl

Místo ve vedení Cermatu se uvolnilo v květnu poté, co z něj bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN) odvolal ředitelku Michaelu Kleňhovou. Svoje rozhodnutí zdůvodnil nespokojeností s fungováním organizace a neefektivitou jejího hospodaření.

Gazdík odvolal šéfku Cermatu

Domácí

Od 25. května pověřil krizovým řízením organizace svého náměstka pro IT a veřejné zakázky Milana Štábla, který měl podle Gazdíka mj. zorganizovat podzimní maturity a začít připravovat digitalizaci přihlášek pro přijímací zkoušky v příštím roce.

Náměstek Štábl na školství zůstává

Domácí

Po červnové rezignaci Gazdíka kvůli kontaktům s jedním z obviněných z kauzy pražského dopravního podniku se objevily výzvy i k odchodu Štábla, jehož bývalý poradce Luděk Šteffel patří rovněž mezi obviněné v uvedené kauze. Balaš v pátek řekl, že očekává, že náměstek svůj odchod oznámí sám.

Řídit Cermat? Lidé mají obavy, soudí ministr

Balaš minulý týden uvedl, že by rád situaci v Cermatu vyřešil do konce prázdnin, počítá ale spíš s tím, že to bude trvat déle. „Lhůta výběrového řízení byla prodloužena do 1. srpna 2022,“ informoval v úterý Macura.

Na webu stojí, že předpokládaný nástup do pozice je „cca od 1. 9. 2022“.

Diplomaté u Balaše hájili druhý jazyk

Domácí

Jelikož se ale podle ministra do konkurzu –⁠ oficiálně do pátku –⁠ zatím přihlásil jeden člověk, tak pokud by se ukázalo, že nesplňuje kritéria, úřad by podle něj musel pověřit vedením Cermatu prozatímně někoho jiného. Nezájem o místo šéfa Cermatu si vysvětluje obavami z řízení této organizace.

Cermat by podle něj měl do budoucna při plnění svých úkolů více spolupracovat s ministerstvem i Českou školní inspekcí a Národním pedagogickým institutem (NPI).

Ve školách se bude na podzim testovat tělesná zdatnost žáků, oznámila inspekce

Věda a školy

„Těch důvodů, proč je potřeba propojit Cermat s těmi dalšími institucemi, je celá řada. Myslím si, že je nepřijatelné, aby to, co se učí na školách v České republice, určoval Cermat,“ zdůraznil Balaš.

Poukázal na to, že testy od Cermatu ovlivňují obsah vzdělávání ve školách.

Revoluce ve školství? Co kdyby výuka začínala až od 9:00, přemýšlí politici

Domácí

Výběr článků

Načítám