Hlavní obsah

Sněmovna vyzvala vládu, aby dala více peněz na kapacity škol

Praha

Sněmovna vyzvala vládu, aby dala více peněz na zvýšení kapacit škol kvůli nárůstu počtu žáků. Použít by na to měla i nevyčerpané unijní prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), shodla se ve čtvrtek dolní komora hlasy opozice i koalice. Rovněž ministr školství Vladimír Balaš (STAN) výzvu podpořil.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr školství Vladimír Balaš

Článek

Výzvu inicioval sněmovní školský výbor kvůli tomu, že v programu IROP pro roky 2021 až 2027 je na školství vyčleněno o sedm miliard korun méně než v předchozím období.

„Případný převis peněz do školství půjde, ale budeme muset hledat peníze i v národních zdrojích,“ reagoval Balaš.

V případě relokací z programu IROP budou podle ministra peníze převedeny na mateřské školy, pro které je zatím vyčleněno 3,5 miliardy korun, o půldruhé miliardy méně než v předchozím období. Potřeba by bylo pět miliard.

Do českých škol nastoupilo na 60 000 ukrajinských dětí

Domácí

V případě základních škol je objem peněz snížen z 9,5 na šest miliard korun, v případě středních škol z pěti na 3,1 miliardy korun.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) sdělil, že pro školství v rámci IROP nebylo možné vyjednat více peněz, bude ale možné využít peníze z dalších programů. „Jsme připraveni hledat další řešení,“ uvedl Bartoš.

Nedostatek míst ve školkách hrozí ve třetině obcí

Výbor se shodl na tom, že nedostatečné kapacity mateřských a základních škol jsou dlouhodobým problémem napříč republikou.

Nedostatek míst pro předškolní děti hrozí podle predikce MŠMT v nynějším školním roce ve zhruba třetině obcí, v případě základních škol hrozí nedostatek zejména v Praze a Středočeském a Pardubickém kraji.

Balaš: Je lepší topit ve škole. Online výuka plyn neušetří

Věda a školy

Problém kapacit MŠ a ZŠ ještě prohloubila současná uprchlická vlna zapříčiněná konfliktem na Ukrajině. Tam, kde je míst málo, hlavně tedy ve středních Čechách či Praze, vznikly pro ukrajinské žáky speciální třídy a adaptační skupiny.

Rozdělením finanční alokace se zabývala opakovaně zájmová sdružení územních samosprávných celků. Asociace krajů ČR požadovala navýšení podpory středních škol z dosud plánovaných 22 procent na 30 procent s tím, že na základní školy by mělo být ponecháno alespoň 35 procent alokace na posilování kapacit ZŠ.

Svaz: Obce kvůli cenám energií budou muset omezovat investice i běžný provoz

Domácí

Se snížením alokace na základní a mateřské školy nesouhlasily Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv.

Ve většině krajů mají školy místa pro ukrajinské děti. Někde oddělené třídy

Věda a školy

Již v minulém školním roce hlásily některé školy kvůli začleňování uprchlíků potíže s kapacitou. Zvláštní zákon v takovém případě umožnil základním školám zažádat o navýšení kapacity bez stanoviska hygieniků či stavebního úřadu až na maximum 34 žáků ve třídě a školkám na 28 dětí. Pokud by neměly místo v běžných třídách, mohou pro ukrajinské uprchlíky vytvářet i oddělené třídy.

Reklama

Související články

Anhilina nemohla dospat, tak se těšila do školy

Bílé nadýchané šatičky s černými puntíky, krémově bílý svetřík a obrovská bílá mašle ve vlasech. Jako princezna přišla do školy v Cacovické ulici v Brně...

Výběr článků

Načítám