Hlavní obsah

Koronavirus pročistil ovzduší

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli to v době šíření koronaviru SARS-CoV-2 může znít paradoxně, leckde se obyvatelstvu v době pandemie dýchá lépe. Březnové satelitní záběry prokázaly úbytek znečištění nad Evropou, nyní agentura Reuters přinesla informaci o zlepšení kvality ovzduší též v Indii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Díky karanténě mizí z Indie smogVideo: Reuters

 
Článek

Indická metropole Dillí, jejíž nedílná součást Nové Dillí měla dlouho pověst nejzaprášenějšího hlavního města světa, hlásí nyní o poznání čistší vzduch.

Pomohly hromadné odstávky provozu, uzavírání továren a karanténa pro obyvatele, kvůli níž zmizelo z ulic velké množství aut.

Zatímco obvykle se pamětihodnosti jako Brána Indie či prezidentský palác halí do více či méně hustého smogu, třeba v pondělí 6. dubna se nečekaně skvěly proti modré obloze.

Indové kvůli zákazu vycházení hladovějí. Jinak s virem bojovat nejde, brání se premiér

Koronavirus

Loni patřila indická metropole do popředí žebříčku 50 nejšpinavějších velkoměst světa, na čemž se podepsal hlavně průmysl, výfukové plyny a uhelné elektrárny.

V posledních několika dnech se index kvality ovzduší v Novém Dillí pohyboval kolem 50 až 60, přičemž za dobrou je kvalita ovzduší považována, když číslo klesne pod 50. Pro srovnání - na konci loňského roku byly indické hodnoty místy až na úrovni 500.

Podle výzkumu zveřejněného v časopisu Lancet Planetary Health stál místní toxický vzduch v Indii v roce 2017 život zhruba 1,24 milionu lidí.

Praha je díky nouzovému stavu téměř bez kolon, špička je jindy

Domácí

Opatření Indie zavedla v reakci na hrozbu šíření koronaviru. A to přes to, že statistiky v zemi, která má 1,3 miliardy obyvatel, nevypadají tak hrozivě jako v jiných zemích.

Aktuálně Indie hlásí přes 6700 potvrzených případů nemoci covid-19, a 228 lidí, kteří nákaze podlehli.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Stačilo deset dní

Že pandemie koronaviru má pozitivní dopad na životní prostředí, ukázala nedávno i Evropská kosmická agentura (ESA), která zveřejnila satelitní snímky určitých zemí Evropy, podle kterých se v nich v březnu během pár dní viditelně zlepšilo ovzduší.

V porovnání se situací před rokem významně klesly hodnoty oxidu dusičitého (NO2), který produkují zejména automobily a těžký průmysl.

Foto: contains modified Copernicus Sentinel data (2019-20), processed by KNMI/ESA, Novinky

Vývoj koncentrace oxidu dusičitého nad Francií

Data z družice Copernicus ukázala značné snížení koncentrace oxidu dusičitého nad Francií, Itálií, Španělskem, Portugalskem, částečně i Německem, státy Beneluxu a zeměmi na pobřeží Jadranu.

Nové obrázky jasně ilustrují výrazné snížení koncentrace oxidu dusičitého ve velkých městech - konkrétně zejména v Miláně a Paříži. Podle ESA něco takového lze pozorovat i nad Madridem. Snímky zachycují období od 14. do 25. března, pro porovnání vědci využili stejný typ snímků z loňského celého března.

Foto: contains modified Copernicus Sentinel data (2019-20), processed by KNMI/ESA, Novinky

Vývoj koncentrace oxidu dusičitého nad Itálií

Satelit pořídil i únorové snímky nad Čínou, kde se též zlepšilo ovzduší - podle ESA rovněž z důvodu protikoronavirových opatření, kdy byla přerušena výroba v továrnách a utlumena veškerá doprava.

„Koncentrace oxidu dusičitého se mění ze dne na den kvůli změnám počasí. Závěry nelze vyvodit pouze z jednodenních údajů,” uvedl Henk Eskes z Královského nizozemského meteorologického ústavu (KNMI) s tím, že za 10 dní monitorování už lze jasně ukázat dopad změn v důsledku lidské činnosti.

Šíření koronaviru může napomáhat znečištěné ovzduší, tuší vědci

Koronavirus

Se znečištěním podle některých vědců může souviset i jeho dopad na lidskou populaci. Podle Italských expertů se v prašném prostředí nový typ koronaviru může lépe šířit, podle americké studie zase hrozí nakaženým lidem větší riziko úmrtí, jestliže před pandemií dlouhodobě žili v oblasti s horší kvalitou vzduchu.

Kde zabíjí koronavirus nejvíc? Tam, kde mají špatný vzduch, tvrdí nový výzkum

Koronavirus

Reklama

Související články

Ind postavil auto ve tvaru koronaviru

Indický tvůrce vozítek, která vypadají jako všemožné objekty z domácnosti, postavil jedno aktuální - má tvar viru SARS-CoV-2. Plánuje s ním šířit povědomí...

Výběr článků

Načítám