Hlavní obsah

Míra virové zátěže nemusí hrát v závažnosti průběhu onemocnění Covid-19 roli, tvrdí vědci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci zkoumají, jak (a zda vůbec) může množství nového koronaviru, když se jím člověk nakazí, určit, zda dotyčný trpí posléze mírnými, nebo naopak závažnými příznaky. Jedna studie mezi čínskými pacienty s onemocněním Covid-19 sice spíše spojuje vysokou virovou zátěž s vážnějšími příznaky, jenže ty nové říkají, že na dávce přímo nezáleží. Může však ukázat, jak moc je člověk infekční.

Foto: Profimedia.cz

Vzhledem k tomu, jak rychle se virus šíří, je jeho dávka podle vědců poměrně malá, stačí jen několik set nebo tisíc virionů (virových částic). Ilustrační snímek

Článek

Virová zátěž je množství viru uvnitř něčího těla během infekce. Lidé se mohou pokusit minimalizovat své počáteční virové zatížení vyhýbáním se dalšímu sociálnímu kontaktu, případně nošením roušek.

Čísla mluví jasně. Omezení kontaktu s lidmi funguje

Koronavirus

Menší virová dávka na počátku nemoci totiž může pomoci našemu imunitnímu systému lépe reagovat, připomněl list Daily Mail.

Dávka stačí malá

Koronavirus SARS-CoV-2 se každopádně v mnoha ohledech chová neobvykle. K nákaze Covid-19 je potřeba určitá infekční dávka, která však není známa.

„A vzhledem k tomu, jak rychle se virus šíří, je poměrně malá, stačí jen několik set nebo tisíc virionů (virových částic),” vysvětlil podle serveru New Scientist mikrobiolog Willem van Schaik z britské Birminghamské univerzity. Tyto částice byly u tohoto typu viru nyní nově popsány.

Množství viru v těle podle odborníků jednu důležitou věc rozhodně určuje: jak moc je člověk nakažlivý.

Množství viru v těle však podle odborníků jednu důležitou věc rozhodně určuje: jak moc je člověk nakažlivý.

Máme-li vysokou virovou zátěž, pravděpodobněji infikujeme více lidí, protože můžeme uvolňovat více virových částic. V případě Covid-19 to ale nutně neznamená, že vyšší virová zátěž povede k závažnějším symptomům.

Koronavirus SARS-CoV-2 má už osm kmenů

Koronavirus

Na rozdíl od chřipky závažnost průběhu u Covid-19 prý nezáleží na tom, jak velkému množství virionů byl člověk vystaven. Zdravotníci, kteří vyšetřovali epidemii Covid-19 v italské Lombardii, zjistili na více než 5000 případech, že u lidí s příznaky a bez příznaků není žádná odlišnost v tom, jak velkému počtu virionů byli vystaveni.

Potvrdili tak starší čínskou studii z Kuangčonské osmé lidové nemocnice ve Wu-chanu, kde každý den odebírali vzorky více než 90 nakaženým. Bez ohledu na vážnost průběhu se množství viru nelišilo.

Zatím virus pořád nechápeme správně

Až studie u nakažených v Nančangu ukázala, že ti s vážnějšími příznaky měli více virů v nose, poznamenal Leo Poon z Hongkongské univerzity. Nicméně pořád nevíme, jak velké „náloži” byli vystaveni. Chybí i důkaz, že horší průběh choroby ovlivnila přímo ona dávka.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Zatím tedy netušíme, jak velká může tzv. infekční dávka být. Kdo byl vystaven vyšší „virové zátěži“, nemusí být nemocnější než ostatní nakažení. Vztah mezi infekcí a závažností Covid-19 se zdá složitější a zřejmě se liší od jiných onemocnění dýchacích cest.

Jak už bylo naznačeno, u chřipky je vyšší infekční dávka spojována s vážnějšími příznaky. Zvířata infikovaná vyššími dávkami koronaviru SARS a MERS podle van Schaika také vykazovala vážnější symptomy.

„Ačkoli je nový koronavirus SARS-CoV-2 příbuzný s předchozím virem SARS, existují mezi nimi důležité rozdíly, které v současné době ještě špatně chápeme,” uzavřel van Schaik.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám