Hlavní obsah

V USA může na nákazu zemřít až 200 000 lidí, odhadl epidemiolog

Koronavirus by mohl ve Spojených státech zabít až 200 000 lidí, varoval v neděli hlavní vládní expert na infekční onemocnění Anthony Fauci, který je v koronavirovém krizovém týmu. CNN řekl, že nakažených by pak mohly být miliony. Dodal nicméně, jde jen o možnou předpověď.

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Vylidněná 7 Avenue v New Yorku

Článek

V zemi se s nákazou potýkají především oblasti New Yorku a New Jersey a Connecticutu. Ve hře byl i návrh na úplné uzavření těchto míst, americký prezident Donald Trump se ale rozhodl zatím nevyhlásit karanténu, ač to měl v plánu.

Podle Fauciho o tom s prezidentem v sobotu večer v Bílém domě vedli "velmi intenzivní diskuze". Trump se následně rozhodl vyhlásit pro dané oblasti pouze doporučení ohledně nutnosti omezit cestování.

Ventilátory nestačí

V New Yorku do týdne dojdou zásoby těch nejkritičtějších zdravotnických pomůcek, včetně ventilátorů, tvrdí starosta města Bill de Blasio v rozhovoru pro stanici CNN. Stát New York je nyní nejvíce postiženým regionem v USA, podle sobotní bilance tam úřady evidovaly přes 52 tisíc nakažených koronavirem. Nejméně 728 lidí zemřelo, z toho 672 přímo ve městě New York.

Trump už nechal nařídit firmě General Motors, aby ventilátory začala vyrábět.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Žena ve skladu ochranných pomůcek v New Yorku

„Tady v New Yorku si připadáte jak za války,“ řekl de Blasio. Agentura Reuters mezitím informovala, že do New Yorku v neděli dorazilo z Číny letadlo plné zdravotnického materiálu.

Mělo by jít o první z několika zásilek, jejichž doručení v příštích 30 dnech zorganizoval Bílý dům. V letadle jsou rukavice, ochranné obleky a masky pro nákazou těžce postižené státy New York, New Jersey a Connecticut.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Problémy se zásobami hlásí ale i další americká velkoměsta. Například New Orleans hlásí, že ventilátory dojdou zřejmě už 4. dubna. Guvernér Louisiany John Bel Edwards se obává, že netuší, kdy a zda vůbec získá nějaké věci z federálních zásob. Louisiana se pokusila objednat si asi 12 tisíc ventilátorů od nejrůznějších firem, zatím jich ale obdržela jen 192.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám