Hlavní obsah

V karanténě psa venčit můžete, ale straňte se lidí

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku jsou přes tři stovky lidí, kterým lékař nebo hygienik nařídil karanténu: jedná se hlavně o lidi, kteří pobývali přímo v oblastech postižených koronavirem.

Foto: Scott Heppell, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Lidé musí zůstat doma a vyvarovat se kontaktu s ostatními. Za porušení karantény hrozí podle zákona o ochraně veřejného zdraví v krajním případě až půlmilionová pokuta.

V některých případech ale lidé ven musí, například když mají psa a zároveň nemají nikoho, kdo by ho za ně vyvenčil. Pro osamocené lidi mohou být oříškem i nákupy.

Itálie hlásí další stovky nakažených

Koronavirus

Podle ředitelky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové venčení psa nevadí, ale lidé v karanténě by se přitom měli stranit ostatních lidí.

„Měli by přitom omezit kontakt s lidmi na nejmenší možnou míru a dodržovat vzdálenost metr a půl,“ řekla Jágrová Právu. Podle lékařů je právě metr a půl maximální délka, ve které je koronavirus schopen přeskočit z jednoho člověka na druhého.

„Nakupovat by určitě neměli. Pokud žijí sami a nemají, kdo by jim nakoupil, tak jedině využít rozvážkovou službu,“ doplnila Jágrová. Podobně mluví i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. „Nikdo jim nebrání, aby se šli sami projít, ale nákupy by si měli zabezpečit přes příbuzné,“ řekl Právu. Jágrová sdělila, že pracovníci hygienických stanic lidi v karanténě kontrolují, zdali ji dodržují. Není to ale většinou tak, že by za nimi chodili až domů.

„Většinou jsme v telefonickém kontaktu, ptáme se, jestli mají nebo nemají obtíže. Ale určitě je můžeme zkontrolovat, pokud máme indicie, že karanténa neprobíhá,“ řekla Jágrová. „Většina lidí ji dodržuje, uvědomuje si závažnost situace,“ uvedla. Půlmilionová pokuta, kterou stát může ze zákona nařídit, je podle ní nejzazší možnost. „Obvykle je to zhruba deset tisíc korun,“ uvedla Jágrová.

Karanténa? Ale kdeže. Zemanův poradce Nejedlý po návratu z Číny vyrazil do restaurace

Domácí

Lidé, kteří se vrátili například z Itálie, mohou pobývat i v dobrovolné karanténě, některé firmy nechávají své pracovníky, co byli v zahraničí, raději doma. V karanténě by měli pobývat i spolupracovníci prezidenta Miloše Zemana, co se před pár dny vrátili z Číny. Zemanův poradce Martin Nejedlý podle médií karanténu nedodržuje, byl spatřen v restauraci na Letné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám