Hlavní obsah

Itálie hlásí další stovky nakažených

Aktualizováno

Zatímco v Číně epidemie koronaviru slábne, protože nových případů bylo v pondělí jen 125, v Jižní Koreji jich přibylo 600 na 4812. Prezident Mun Če-in vyhlásil válku nemoci Covid-19. Pět potvrzených případů má i Česká republika. V Číně nemoci podlehl další lékař z Wu-chanu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jihokorejská armáda dezifinkuje veřejná prostranstvíVideo: AP

 
Článek

On-line reportáž v tuto chvíli končí, děkujeme za pozornost.

23:34 - Aktuální informace k počtu nakažených v Evropě: Nejvíce nemocných hlásí Itálie, kde evidují 2502 nemocných a 79 obětí koronaviru. Ve Francii bylo zaznamenáno 212 nakažených a 4 úmrtí. V Německu je 196 nakažených, ve Španělsku 161, ve Švýcarsku 56, v Británii 51, v Norsku 32, ve Švédsku 30, v Rakousku 24 a v Nizozemsku 23. V Česku bylo zatím laboratorně potvrzeno pět nakažených.

21:46 - Ministerstvo zdravotnictví kvůli koronaviru zakazuje od středy vývoz respirátorů mimo ČR a reguluje jejich prodej. Chce zajistit dostatek pro lékaře.

21:26 - Španělsko hlásí prvního mrtvého po nákaze novým koronavirem. Je jím muž z regionu Valencie, který zemřel už 13. února. Až nyní ale testy prokázaly, že podlehl nákaze novým koronavirem. Dosud byla jako příčina jeho smrti uváděna nemoc neznámého původu podobná zápalu plic. Ve Španělsku bylo zatím potvrzeno 160 případů nákazy novým koronavirem, sedm lidí je ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče.

20:35 - Írán ve snaze zabránit šíření nového koronaviru dočasně propustil přes 54 tisíc trestanců z přeplněných věznic. Podle mluvčího íránské justice propuštění museli zaplatit kauci a mít negativní test na koronavirus. Opatření se podle íránských úřadů nevztahuje na vězně, kteří představují bezpečnostní riziko a byli odsouzeni k více než pětiletému odnětí svobody.

19:31 - V Itálii dosud zemřelo 79 lidí nakažených novým typem koronaviru. V pondělí jich bylo 52. Počet nakažených vzrostl z pondělních 2036 na 2502.

19:11 -  New York ohlásil druhého pacienta nakaženého novým koronavirem. Spojené státy tak evidují celkem 100 nakažených a šest úmrtí.

18:59 - Zhruba 3,4 procenta potvrzených případů nemoci COVID-19 způsobované novým typem koronaviru skončilo úmrtím, zatímco u sezónní chřipky zemře méně než procento nakažených. Řekl to v úterý podle agentury Reuters generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Šíření viru však podle něj lze zabránit.

18:16 - Papež František, který minulý týden kvůli silnému nachlazení zrušil většinu veřejných vystoupení, byl vzhledem ke svým příznakům preventivně testován na koronavirus. Výsledek byl negativní. Hlava katolické církve zrušila ze zdravotních důvodů většinu svého programu už po odsloužení mše na Popeleční středu, kterou začalo pro křesťany 40denní postní období před Velikonocemi.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Papež František je nachlazený.

18:06 - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že neexistují signály o epidemii nového koronaviru v Česku, byť počet nakažených lidí může růst. Nehrozí nyní ani větší karanténní opatření, jako je uzavírání měst nebo oblastí. Ministr na středečním schůzi Bezpečnostní rady státu navrhne zákaz pořádání akcí nad určitý počet návštěvníků, o detailech se bude jednat.

17:57 -  U dvou Němců z německé výletní lodi Aura Aida s 1200 pasažéry na palubě se nepotvrdilo podezření na nákazu novým typem koronaviru. Testy na přítomnost viru byly negativní, napsala agentura DPA. Plavidlo kotvilo v jihonorském přístavu Haugesund a odpoledne ho po negativních testech mohlo opustit.

17:35 - Počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem ve Švédsku vzrostl o devět; nyní je tam tedy infikovaných 24 lidí. Ve většině případů lze původ infekce podle švédského rozhlasu vysledovat do Itálie.

17:20 - Všechny nové testy na nákazu koronavirem jsou negativní, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Česko tak má stále pět potvrzených případů nákazy.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Žena v metru v italském Milánu

17:08 - Slavnostní zažehnutí olympijského ohně se příští týden v Řecku uskuteční podle plánu, na tradiční ceremoniál v antické Olympii ale bude kvůli riziku šíření koronaviru omezen přístup. Zapálení pochodně pro olympijské hry v Tokiu je naplánováno na 12. března a podle organizátorů bude následovat i obvyklá sedmidenní štafeta na území Řecka, než bude oheň předán japonským pořadatelům.

15:46 - Nejstarší pacientka, která byla nakažena novým typem koronaviru, 98letá Chu Chan-jing, byla v pondělí propuštěna z nemocnice, napsal server týdeníku Focus. Žena pochází z Wu-chanu, epicentra nákazy. Současně s Chu Chan-jing byla propuštěna z nemocnice i její dcera. „Nemyslely jsme si, že to zvládneme,“ řekla Chu Chan-jing v slzách, když odjížděla domů. Obě ženy byly v kritickém stavu přijaty do nemocnice 13. února.

15:36 - Všichni tři mobilní operátoři budou ode dneška posílat zákazníkům, kteří se vracejí z ciziny do Česka, informační SMS o nebezpečí nákazy novým typem koronaviru. Zpráva je vyzve, aby vzhledem k pobytu v zahraničí kontrolovali svůj zdravotní stav, zejména teplotu nad 38 stupňů, a řídili se doporučeními na stránkách ministerstva zdravotnictví.

15:33 - Zatím není důkaz, že domácí mazlíčci, jako jsou například kočky a psi, byli infikováni novým typem koronaviru nebo by byli přenašeči. Podle odborníků WHO dosud nebylo prokázáno, že koronavirus byl přenesen ze zvířat na člověka, řekl virolog Christoph Spinner.

Foto: Zuzana Křesťanová, Novinky

Vyprodané roušky

15:27 - Uherskohradišťská nemocnice zakázala návštěvy na odděleních intenzivní péče, uvedl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Zákaz návštěv tam platil již dříve kvůli chřipkové epidemii, a to od přelomu ledna a února do 21. února.

14:37 - Stát podle premiéra Andreje Babiše počítá s tím, že bude kompenzovat ztráty vzniklé zákazem účasti diváků na Světovém poháru v biatlonu v Novém Městě. Na akci se chystaly desetitisíce lidí. Závody o víkendu proběhnou bez diváků.

14:16 - U dvou Němců z německé výletní lodi Aura Aida s 1200 pasažéry na palubě existuje podezření na nákazu novým typem koronaviru. Plavidlo kotví v jihonorském přístavu Haugesund a setrvá tam, dokud nebudou známy výsledky testů obou německých cestujících, uvedla dnes agentura DPA.

Sněmovna řešila koronavirus

Koronavirus

12:36 - K zákazu návštěv na základě doporučení Bezpečnostní rady státu se preventivně přidává také plicní a kožní oddělení mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice. Už v pondělí informovala mluvčí nemocnice Hana Kopalová o tom, že od 3. března je zákaz návštěv na odděleních interny a následné péče mladoboleslavské nemocnice i v pobočce v Mnichově Hradišti.

Od konce minulého týdne platí zákaz návštěv  v domově seniorů Červený mlýn Všestudy a v Domově seniorů Beroun. Postupně se přidávají další zařízení ve středních Čechách.

11:59 - Česká zemědělská univerzita (ČZU) kvůli profesorovi s nemocí COVID-19 po dohodě s hygieniky prodlouží zrušení výuky do 8.března a zakáže pracovní cesty do virem zasažených oblastí.

11:55 -  V případě vypuknutí epidemie nemoci COVID-19 v ČR by ministerstvo školství mohlo přerušit školní rok vyhlášením zvláštních prázdnin. Výuka by se mohla omezit také na základě rozhodnutí ministerstva zdravotnictví nebo krajských hygieniků.

Pokud by škola měla podezření na onemocnění u některého žáka, musí zajistit jeho oddělení od ostatních dětí, hygienická stanice či lékař pak mohou nařídit jeho karanténu.

11:05 - Lety na pravidelné lince Brno–Milán/Bergamo jsou až do odvolání v souvislosti s šířením koronaviru zastaveny. Právu to sdělil mluvčí letiště Jakub Splavec s tím, že vedení letiště tak rozhodlo v návaznosti na rozhodnutí české vlády. Spoje mezi oběma městy létaly vždy ve středu a v neděli. Létat se nebude minimálně 14 dnů.

10:29 - Německo zveřejnilo, že od pondělí stoupl počet nakažených v zemi o 31 lidí. Celkově je v zemi 188 infikovaných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Mekce zavedli zvýšená hygienická opatření kvůli koronaviruVideo: AP

10:25 - První potvrzený případ ohlásila Ukrajina, agentuře Reuters to potvrdil premiér Oleksij Hončaruk. Nakažený přicestoval z Itálie.

10:22 - Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že koronavirus mohou přenášet také špinavé bankovky. „Peníze mohou přenášet nejrůznější bakterie a viry, doporučujeme časté mytí rukou a nedotýkat se tváře,” uvedl mluvčí WHO pro Telegraph.

Foto: China Daily, Reuters

Cvičitelé tai-či v čínské provincii Che-nan.

9:35 - V Číně podlehl Covid-19 další čínský lékař z Wu-chanu. Mej Čung-min byl kolegou lékaře Li Wen-lianga, který zemřel na nákazu SARS-CoV-2 7. února.

9:32 - V Malajsii přibylo sedm nakažených. Jejich počet v zemi stoupl na 36.

9:30 - Ekvádor oznámil dalších pět nakažených. Všichni byli v kontaktu s nemocnou ženou, které letěla do Ekvádoru ze Španělska.

9:19 - Koronavirus ovlivnil i sčítání hlasů parlamentních voleb v Izraeli. Úředníci odmítli vyhodnotit 4076 lístků ze speciálních místností, v nichž odevzdávali hlasy Izraelci, kteří jsou v domácí karanténě.

8:52 - V ČR bylo celkem testováno 236 lidí, na 16 výsledků se čeká, měly by být dopoledne.

Pátý případ koronaviru v Česku. Žena přitom měla první test negativní

Koronavirus

8:23 - V karanténě je v Nigérii 43 lidí, jsou mezi nimi čtyři Číňané.

8:21 - Jižní Koreu opouštějí diplomaté, uvedla stanice BBC.

8:01 - Na přítomnost koronaviru byl testován také papež, který byl v posledních dnech nachlazený. Výsledky však byly negativní.

7:59 - Kanada požádala lidi, kteří přiletěli z Íránu, aby dobrovolně 14 dní zůstávali doma, i když nebudou mít příznaky.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

7:58 - Japonsko oznámilo první případ nemoci Covid-19 na ostrově Kjúšú. Pacientce je přes třicet let.

7:58 - Nový Jižní Wales v Austrálii oznámil, že počet nakažených stoupl na třináct. Je mezi nimi 39letá žena, které přiletěla z Íránu, 53letý muž, který se vrátil do Sydney ze Singapuru a asi šedesátiletá žena, které se právě vrátila z Japonska.

7:56 - Správkyně Hongkongu Carrie Lamová oznámila, že pošle do čínského Wu-chanu čtyři letadla, která evakuují 533 lidí pocházejících z Hongkongu. Po návratu do Hongkongu budou lidé ve 14denní karanténě, zdůraznila Lamová. O návrat do Hongkongu požádalo místní vládu 3800 lidí pobývajících v provincii Chu-pej.

V Jižní Koreji přibylo nejvíc nakažených koronavirem, v Číně epidemie slábne

Svět

7:55 - Jihokorejský prezident Mun Če-in vyhlásil válku koronaviru. Na boj s nemocí dá 30 bilionů wonů (550 miliard korun). Všechny vládní organizace musejí být v pohotovosti 24 hodin. „Krize v Tegu a provincii Severní Kjongsang dosáhla vrcholu a celá země vstoupila do války proti nakažlivé nemoci,” řekl prezident Zmínil i dopad na ekonomiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám