Hlavní obsah

V Brně rozvážejí obědy zdarma důchodcům i záchranářům

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Už více než pět tisíc obědů zdarma uvařily brněnské restaurace a následně pak jídlo po moravské metropoli rozvezli dobrovolníci místním důchodcům. Tak vypadá pomoc iniciativy. Iniciátor akce, advokát Zdeněk Joukl, vyzval i ostatní města, aby se do podobné pomoci zapojila.

Foto: www.pomahamesi2020.cz

Obědy rozvážejí dobrovolníci vlastním vozem a na své náklady.

Článek

Akce stojí na pomoci restauratérů, kteří zdarma navaří určitý počet porcí, a dobrovolníků, kteří pak obědy rozvezou seniorům. Ti si jídlo objednávají prostřednictvím telefonní linky vždy den dopředu.

„Nezáleží na tom, jestli jsi hloupý nebo chytrý, bohatý nebo chudý, každý se snaží pomáhat, sociální rozdíly se stírají. Nikdo tady nepřemýšlí nad tím, jak by se mu to mohlo vrátit, je pro prostě čirá pomoc,“ řekl Právu Joukl.

Důchodcům tak jejich menu může přivézt poslankyně či advokátka v luxusním Maserati.

Horší, než když nám vyhořela kuchyně. Restaurace a hospody bojují o přežití

Koronavirus

„Začínali jsme s třemi sty porcemi na den, nyní již seniorům expedujeme na devět set porcí denně. Počet jídel jsme díky restauraci Jakoby nově navýšili o dalších tři sta porcí pro zaměstnance integrovaného záchranného systému,“ prohlásil Joukl s tím, že už jen sehnat potřebný počet obalů na jídlo je notně náročné.

Do akce se sešikovaly například hotel Grand, restaurace U Dřeváka, Expo Food, hotel Marriott a další. Jídlo rozvážejí na své náklady a vlastním autem dobrovolníci.

„Všichni pochopitelně dodržují veškerá bezpečnostní opatření – používají rukavice a roušky, k dispozici mají dezinfekce a před převzetím obědů pro seniory je jim pravidelně měřena teplota. Důchodci jsou rádi, že jídlo dostanou až před dveře, spousta z nich se nákazy opravdu hodně bojí,“ upozornil Joukl.

V zavřeném obchoďáku jako doma: Bezdomovec se vyspal a ráno si uvařil kafe

Krimi

Oběd si senioři mohou objednat na čísle 775 855 685, hovor zdarma není, operátor prý iniciativě nevyšel vstříc. „A pokud bychom to platili my, museli bychom zase snížit počet obědů a to nechceme. Teď jsme schopní pokračovat tak měsíc, ale náš cíl je vydržet tak dlouho, jak jen to bude potřeba. Proto děkujeme všem, kteří se nás snaží podporovat,“ zdůraznil Joukl.

Přes web www.pomahamesi2020.cz se na organizátory už obrátili i lidé z dalších měst. „Může to fungovat všude, kde mají restauraci a lidi ochotné jídlo dovézt. Důchodci jsou totiž v každém městě. Rádi zájemcům poradíme, ale pak ať už si to u sebe dělají sami,“ dodal s úsměvem Joukl.

Reklama

Výběr článků

Načítám