Hlavní obsah

Uherský Brod nechce do karantény, hasiči dezinfikovali panelové domy

– Uherský Brod
Právo, Aleš Fuksa

Ve speciálních jednorázových oblecích a se silnou dávkou dezinfekční látky čistili v týdnu profesionální hasiči v Uherském Brodě chodby a sklepy desítky panelových domů. Během neobvyklého zásahu museli v domech mimo jiné vypnout elektřinu, a to kvůli velké koncentraci alkoholu v dezinfekci a s tím související hrozbou požáru.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Hasiči vcházeli do bytových domů ve speciálních jednorázových oblecích.

Článek

Město chce spolu se Zlínským krajem a krajskými hygieniky zamezit rapidnímu šíření koronavirové infekce.

Kromě řízené dezinfekce desítky bytových domů je nařízena i výraznější dezinfekce 27 obchodů potravin v celém Uherském Brodě.

Na pardubické kardiologii je už 10 zdravotníků s koronavirem

Koronavirus

„V neděli jsme měli v Uherském Brodě kolem třiceti zjištěných případů Covid-19. Do středy mohlo toto číslo narůst na více než čtyřicet,“ sdělil Právu starosta Uherského Brodu Ferdinand Kubáník (nez.).

Podle zjištění Práva případů koronaviru ve městě nadále přibývá. Jen během jediného dne z úterý na středu bylo zjištěno dalších sedm pozitivních nálezů. Celkem tak bylo v Uherském Brodě ke středečnímu poledni zjištěno 44 případů nákazy Covid-19.

Teď už bude záležet na lidech samotných. Jinak se z problémů nevyhrabou.
Elen Sladká, mluvčí uherskobrodské radnice

„Profesionální hasiči ve městě dezinfikovali společné prostory domů, a to chodby, schodiště a výtahy,“ vyjmenovala mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Jednalo se o jednorázovou akci čtrnácti profesionálních hasičů. V dalším období si již budou muset společné prostory v domech pravidelně dezinfikovat samotní jejich obyvatelé. „Je to jen začátek dezinfekce. Teď už bude záležet na lidech samotných. Jinak se z problémů nevyhrabou,“ uvedla mluvčí uherskobrodské radnice Elen Sladká.

Lidé z Litovle a Uničova čelí po konci karantény nevraživosti i výhrůžkám

Koronavirus

Největší koncentrace nakažených je na sídlišti Pod Vinohrady. Opatření hygieniků mají podle starosty předejít případné karanténě celého města.

V Uherském Brodě očekávají v nejbližších dnech odborníci další nárůst počtu nakažených. Přírůstek by se pak mohl zmírnit do dvou týdnů. „Účinky přijatých opatření bychom měli pociťovat zhruba za deset dnů,“ sdělil Právu hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Pokud by se nárůst zastavit nepodařilo, hrozí zřejmě městu to, co se stalo Uničovu, Litovli a okolním obcím, jejichž obyvatelé zůstali na dva týdny odstřiženi od zbytku České republiky.

Koronavirus v datech: Může se testovat víc?

Koronavirus

Speciální protiepidemiologická opatření zavedli krajští hygienici v Uherském Brodě od úterý.

Ve Zlínském kraji bylo ve středu potvrzeno krajskými hygieniky dalších šestnáct případů nákazy novým typem koronaviru. Celkem tak hygienici evidují koronavirus u 148 osob.

„Z toho 92 osob je z Uherskohradišťska, 11 osob je ze Vsetínska, 29 osob ze Zlínska a 16 nakažených je na Kroměřížsku. V 37 případech se jedná o cestovatelskou anamnézu, v 70 případech o kontaktní přenos a v 41 případech se způsob nákazy nezjistil,“ informoval o aktuálním počtu nakažených ve Zlínském kraji Čunek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám