Hlavní obsah

Lidé z Litovle a Uničova čelí po konci karantény nevraživosti i výhrůžkám

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo radosti a úlevy po konci dvoutýdenní karantény mají mnozí obyvatelé Červenky, Litovle, Uničova a jejich místních částí úplně jiné pocity. Někteří lidé z okolních oblastí vůči nim na sociálních sítích šíří nenávist, kritizují, že pro ně zostřená karanténa skončila, a dokonce jim vyhrožují.

BEZ KOMENTÁŘE: V Litovli skončila karanténaVideo: Miroslav Hradil, Právo

 
Článek

Karanténa, kdy byla oblast na dva týdny uzavřená, skončila v noci na pondělí. Ostrý nesouhlas s tím projevují zejména lidé z nedaleké stotisícové Olomouce, kteří se obávají šíření koronaviru.

„Kdo to dovolil?? Zamoří celou Olomouc. Měli to ještě nechat zavřené, otevření je nezodpovědné,“ stojí v příspěvku ve Facebookové skupině Milujeme Olomouc.

Na ulici na sebe křičí, na sítích lynčují nakažené, líčí mladý pár život v uzavřené Litovli

Koronavirus

A není to zdaleka jediná podobně laděná reakce na otevření oblasti, v níž žije zhruba 24 tisíc obyvatel.

„Když potkám u nás někoho z Litovle, rozbiji mu hubu! Má sedět doma na zadku,“ lze číst také na sociálních sítích.

Karanténa Litovle, Uničova a jejich okolí skončí v pondělí

Koronavirus

„Jediná rada. Nečíst to. Ono je to přejde. Chce to čas. Ono se jim to vrátí,“ okomentovala podobné příspěvky na Facebooku Lucie Skopalová.

„Je to taková obrácená strana mince, která se asi dala čekat. Ta negace je ale nepřiměřená, připadáme si jako zombies, kteří by měli nakazit všechny. Myslím, že kdybych teď jel do hypermarketu v Olomouci a řekl, že jsem z Litovle, tak mě tam ubijí rohlíky,“ řekl Právu starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

Litovel: Lidé tleskali z oken a balkonů, ale ponorková nemoc se už projevuje

Koronavirus

Emoce zašly podle něj tak daleko, že někteří lidé, kteří chtěli jet v pondělí do práce, nakonec zůstali doma poté, co se dozvěděli, že kolektiv je nechce přijmout. „Přitom jsou zdraví,“ zdůraznil Kohout.

S podobnou nevraživostí i výhrůžkami se setkávají také lidé z Uničova. „Myslím, že za této situace je třeba apelovat na okolní vnější svět, který se pro nás otevřel, že venku jsou u nás jen lidé zdraví. Ti, co mají od hygieny nařízenou karanténu, jsou doma,“ řekl Právu uničovský starosta Radek Vincour (ODS).

Lidé ujíždějí z uzavřených oblastí na Olomoucku. Chytat je pomáhá i vrtulník

Koronavirus

Pozitivní podle něj je, že lidé mohou konečně jít na procházku, mají volnější pohyb. „Bál jsem se, že se lidé budou chovat jako zvířátka, která pustí z ohrady, ale musím říci, že se to nekoná,“ poznamenal Kohout.

Jeho slova dokreslovalo v pondělí téměř liduprázdné náměstí Přemysla Otakara v centru Litovle. Jen málo lidí spatřil zpravodaj Práva i v litovelských ulicích. Lidé jsou opatrní a s rouškami si vyřizují jen nezbytné věci.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Téměř liduprázdné bylo v pondělí i náměstí Přemysla Otakara v centru Litovle.

Pouze v parčíku poblíž centra Litovle bylo možno spatřit pár žen s dětmi. „Jsem ráda za to uvolnění. Už to doma bylo k nevydržení. Je to krásný pocit. Ještě v neděli ráno jsem nevěřila, že karanténa skončí,“ svěřila se jedna z maminek.

Zaměstnanec Vodňanské drůbeže má koronavirus

Koronavirus

Kohout připustil, že i někteří lidé v Litovli říkají, že karanténa měla ještě pokračovat, protože se bojí dalšího rozšíření nákazy.

„Jiní jsou rádi, protože vydržet dlouho doma s dětmi a nejít ani na zahradu, to je ubíjející a psychicky náročné. Myslím, že většina je ráda, že už tu platí stejný režim jako jinde,“ doplnil litovelský starosta.

Po dvou týdnech z uzavřené zóny i do ní zase začala opět proudit auta, zmizela kontrolní stanoviště policie. Začaly jezdit už i vlaky, jen lidé, kteří chtěli vyrazit třeba do práce autobusem, byli zklamáni. Autobusová doprava by měla začít fungovat od úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám