Hlavní obsah

Sociální odstup tu s námi může být nejméně do roku 2022, zní z Harvardu

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určité formy sociálního distancování mohou být pro zastavení šíření nového koronaviru nezbytné nejméně do roku 2022, tvrdí nová studie z amerického Harvardu. Bude to nutné kvůli tomu, aby nebyl zdravotnický systém zcela přetížen a nestal se neefektivním.

Foto: Koláž Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Modelová studie na covid-19 varuje, že určitá období společenského odstupu budou potřeba ještě po dobu dalších dvou let. Jedině tak se prý může podařit potlačit občasné prudké nárůsty počtu nakažených. Tvrdí to alespoň autoři studie, která vyšla v úterý na internetových stránkách magazínu Science.

Vědci dopředu varují, že jedno období sociálního distancování, jaké zažíváme právě teď, nebude stačit. Studie uvádí, že v trajektorii nákazy koronavirem v následujících letech bude hrát roli několik faktorů. Včetně toho, jak se vybarví případná sezonnost této nákazy a rozsah imunity, kterou budou disponovat dříve nakažení. Právě tyto otázky se v USA v současné době řeší nejaktivněji, protože hrají klíčovou roli v tom, jaká opatření bude vhodné zvolit.

Rychlé vymýcení viru neočekávají

Zdravotní experti mají prý za nepravděpodobnou možnost, že nový koronavirus bude následovat svého nejbližšího příbuzného SARS-CoV-1 v tom ohledu, že by byl po krátké pandemii vymýcen. Místo toho by mohl spíše připomínat třeba pandemie chřipky a vracet se sezónně. Vědci z Harvardovy univerzity využili pro svou studii data sezonnosti ostatních známých lidských koronavirů, aby sestavili model toho, co by se mohlo dít v následujících pěti letech.

SPECIÁL: Historie největších pandemií

Speciály

Po provedení simulací vědci uvádějí, že klíčovým faktorem v následujících několika letech bude to, jak rychle bude imunita vůči viru u lidí mizet. A právě tuto klíčovou otázku zatím nikdo zodpovědět nedokázal. Vědci však zdůrazňují, že ve všech scénářích bude docházet k nárůstu počtu nakažených ve chvíli, kdy se pravidla sociálního distancování uvolní.

Jejich modely mimo jiné říkají, že když budou uvolněna pravidla sociálního distancování na podzim, bude hrozit silný zimní nástup rozšíření nákazy a kapacita nemocnic by opět mohla být těžce zkoušena.

Čekání na léky a vakcíny

Jeden z možných scénářů hovoří o tom, že by mohla být hrozba nákazy covidem-19 aktuální i v roce 2025. Vědci říkají, že nové medikace, které se budou objevovat, by mohly zmírnit přísnost pravidel sociálního distancování. Bude však trvat, než se takové přípravky objeví na trhu, a tak bude dost možná nezbytné dodržovat sociální distancování do roku 2022.

„Cílem našich modelů není adorování sociálního distancování, ale identifikace pravděpodobných trajektorií epidemie na základě rozdílných přístupů k nákaze,“ uvedli vědci ke své studii. Dodávají, že nyní je nezbytné co nejdříve zjistit rozsah a trvání imunity vůči covidu-19 poté, co si člověk už nákazou projde.

Reklama

Výběr článků

Načítám