Hlavní obsah

Přehledně: Jak odlišit chřipku od koronaviru?

• Aktualizováno

Horečka, kašel a dušnost. To jsou základní symptomy, kterými se projevuje nákaza koronavirem a následně onemocnění covid-19, ale částečně třeba i chřipka. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí vydalo přehlednou infografiku, která pomůže obě nemoci lépe rozlišit.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Právě silná dušnost, tedy ztížené dýchání či dechová nedostatečnost, je projevem onemocnění covid-19, které způsobuje koronavirus s označením SARS-CoV-2. Které symptomy poukazují na jaké onemocnění? Zda by mohlo jít skutečně o koronavirus, nebo o chřipku, nachlazení či alergii, napoví infografika.

Foto: Novinky

Covid-19 ve srovnání s ostatními nemocemi

Pomocí tabulky si lze v případě respiračních obtíží zjistit, jestli symptomy odpovídají nemoci covid-19. Jde však pouze o grafické znázornění projevů nemocí pro laickou veřejnost, nikoli o návod, jak se dozvědět diagnózu.

Zdravotníci: Covid není běžná chřipka, očkování je nezbytné

Domácí

Příznaky nemoci se navíc u každého pacienta mohou lišit a správnou diagnózu může určit pouze lékař, případně testování.

Co se týče smrtnosti, i zde je podstatný rozdíl: u koronaviru se odhaduje na 3,4 procenta, u chřipky to je 0,1 procenta.

Foto: Novinky

Koronavirus, chřipka, nachlazení nebo alergie?

V důsledku šíření choroby česká vláda již poněkolikáté rozhodla o vyhlášení stavu nouze (i jeho prodloužení), díky kterému může snáze přijímat preventivní opatření. Jedním z nich bylo např. rozhodnutí o uzavření restaurací, kadeřnictví, fitcenter a dalších provozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám