Hlavní obsah

Zdravotníci: Covid není běžná chřipka, očkování je nezbytné

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Zlínský lékař Zdeněk Coufal byl prvním zdravotníkem na východě Moravy, který v pondělí v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně podstoupil očkování proti covidu. Primář kardiologického oddělení a vedoucí lékař kardiovaskulárního centra pro dospělé tvrdí, že ani chvíli neuvažoval o tom, že by očkování neabsolvoval.

Očkování v nemocnici ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Nic jsem necítil. Vše v pořádku, jako při jakémkoliv jiném očkování. Za sebe doporučuji proočkovat co největší počet lidí. Je to nezbytné. Jestli se chceme z tohoto špatného stavu vymotat, tak jedině proočkovaností celé populace,“ uvedl Coufal bezprostředně po očkování.

Na vakcínu ve Zlíně čekal od konce prosince, stejně jako mnozí jeho kolegové. „Jsem rád, že se očkování konečně zahájilo. Vidím kolem sebe při práci v nemocnici spíše komplikovanější průběhy nemoci coovid-19, žádná lehká chřipečka. Není o co stát. Spousta spoluobčanů, kteří mohli být stále mezi námi, už zde kvůli koronaviru není,“ řekl Právu primář Coufal.

Na očkování proti covidu se mohou všichni lidé objednávat od února

Domácí

Na jeho kardiologickém oddělení je o vakcínu mezi zdravotníky velký zájem. „U lékařů zatím větší než u sestřiček. Myslím si však, že se tato procenta rychle srovnají,“ domnívá se.

Někteří zdravotníci podle něj mají obavy z toho, že jde o novou látku, která je nedostatečně dlouho odzkoušená. „Ale vzhledem k tomu, jaký má tato látka charakter, tak bych z nějakých dlouhodobých zdravotních účinků obavy neměl. Spíše jde o to, jakou dobu potrvá po očkování imunita. To ukáže čas, za jak dlouho bude nutné přeočkovávání. Jestli za půl roku, rok nebo za dva roky,“ sdělil Coufal.

Lékař k očkování: Chci mít volný pohyb

Dlouho se nad možností očkování nerozmýšlel ani Tomáš Gabrhelík, primář oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (ARIM) a krajský koordinátor intenzivní péče. „Jsem s kolegy v první linii, pracujeme s nejtěžšími případy. Navíc mám rodiče v rizikové skupině. Ale očkuji se i proto, že chci mít volný pohyb,“ přiznal Gabrhelík.

Očkovat se jako jedna z prvních ve zlínské nemocnici nechala také vrchní sestra zlínského ARIMu Tereza Koníčková. „Denně se potkávám s covidovými pacienty a chci chránit sebe i své příbuzné. Dřív jsem se třeba nenechala očkovat proti chřipce, ale současný covid není běžná chřipka. To vidím i podle pacientů, kteří u nás leží,“ vysvětlila Koníčková. Podle ní je z jejího oddělení rozhodnutá se nechat očkovat zhruba třetina zdravotního personálu. „Ale další se nyní postupně dohlašují,“ dodala vrchní sestra.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Očkovací látka

První dodávka vakcíny pro Zlínský kraj byla doručena s dvoudenním zpožděním 30. prosince. Šlo o 195 ampulek, z jedné je možné naočkovat pět až šest lidí.

„Byli jsme připraveni začít s očkováním už 30. prosince, první dodávka vakcíny se ale zpozdila a nebylo jasné, zda dorazí ještě do konce roku. Naši zdravotníci jsou nyní během služeb hodně vytížení péčí o covidové a akutní pacienty a těm, kteří byli doma, jsme chtěli dopřát alespoň pár klidných chvil s jejich rodinami. Proto jsme zahájení očkování odložili na začátek ledna,“ vysvětlil Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje. Dodal, že dodanou vakcínou stihnou nemocnice proočkovat zdravotníky včas.

Jihočeský kraj chystá „vysokoprůtoková” vakcinační centra

Domácí

Očkování svých zaměstnanců a také pracovníků záchranné služby v pondělí zahájily nemocnice ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně i Kroměříži. Vedle zdravotníků vakcínu v nejbližších týdnech až měsících dostanou mezi prvními i policisté, hasiči a další příslušníci složek integrovaného záchranného systému, lidé zaměstnaní v sociální péči nebo ve školství a také lidé z rizikových skupin, jako jsou senioři nebo pacienti s chronickými onemocněními.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vrchní sestra ze zlínské nemocnice Tereza Koníčková se nechává očkovat proti covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám