Hlavní obsah

Polovině hospod hrozí krach

Právo, Martin Procházka

Velké části restaurací, hospod a výčepů hrozí, že kvůli nucenému několikaměsíčnímu uzavření provozů v důsledku šíření nákazy už znovu neotevřou. Podle vlády se mohou začít otevírat koncem května, ale jen restaurační zahrádky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pokud by provozovny měly otevírat v červnu, tak poměrně velká část, která se může blížit až polovině stravovacích zařízení, už neotevře,“ řekl Právu prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Drtivé většině restaurací spadly tržby o 80 a více procent. „Měsíční tržby nám klesly ze dvou milionů na 300 tisíc korun. Obědy z okénka nás nevytrhnou, i když jich pár prodáme přes rozvážku Damejidlo, ale to jsou jednotky. Nejvíc stejně utržíme z prodeje piva přes okénko. Hlavně večer si lidé pro něj chodí, k tomu si občas objednávají třeba žebírka a další speciality, které si nechtějí dělat doma,“ potvrdil Právu provozní jedné restaurace na pražských Vinohradech, kam tradičně docházeli většinou místní a jen málo turistů. „Je otázka, jestli do konce června vydržíme a ten boj nevzdáme,“ poznamenal.

Restaurace otevřou ve dvou vlnách

Domácí

Restaurace a hospody musely podle rozhodnutí vlády zavřít 12. března, venkovní zahrádky by měly znovu otevřít 25. května a 8. června potom i vnitřní prostory restaurací. Podle Stárka je to příliš pozdě. „Bylo by fajn, kdyby se tyto věci diskutovaly. Chápu, že do toho zasahovali epidemiologové, ale bylo by dobré, kdyby do toho mohli také nějakým způsobem hovořit lidé z praxe a obchodu,“ posteskl si.

Vládní program kurzarbeitu na pomoc podnikatelům Antivirus nemůže trvat pouze po dobu uzavření, ale i následně
Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací v ČR

Za nelogický označil stav, kdy minulý týden vláda povolila otevření velkých hobbymarketů, ale hospody musí zůstat uzavřené. „Navíc rozhodnutí o zahrádkách je nejasné. Nevíme, jestli to je zahrádka s obsluhou, nebo bez obsluhy. A co když je zahrádka ve dvoře restaurace a muselo by se přes ni procházet? “ řekl Stárek.

To potvrdil i provozní z Vinohrad. „Moc si to nedokážu představit. Míváme tady předzahrádku, za kterou ovšem zaplatíme radnici nemalý nájem. Ale lidé stejně budou muset dovnitř, když půjdou na toaletu,“ podotkl.

Otevřít jen zahrádky? Když začne pršet, můžeme to jídlo zase vyhodit, namítají restauratéři

Ekonomika

Některé restaurace a hospody zahrádky nemají a ani je provozovat nemohou. To je případ hospody Dno pytle na pražských Vinohradech. Hospoda se kvůli omezením aktuálně přeorientovala na výdej z okna a rozvoz piva po Praze. „Jsem zhruba na pětině výtoče. Od pondělka do soboty jsem vytočil necelých 200 litrů piva a prodal kolem stovky lahví. To odpovídá jednomu lehce nadprůměrnému dni,“ řekl Novinkám majitel hospody Dušan Makovský.

Stárek upozornil, že restaurační zařízení tímto budou mít tříměsíční výpadek, a i přes vládní výpomoc bude jejich nouze trvat. Podle informací Práva to mají navíc restauratéři těžké při snaze získat bankovní půjčku či úvěr, nezřídka končí s nepořízenou.

Pivo či zmrzlinu konzumujte aspoň deset metrů od okénka, poradil Babiš

Koronavirus

„Je naprosto nezbytné začít se bavit o tom, že vládní program kurzarbeitu na pomoc podnikatelům Antivirus nemůže trvat pouze po dobu uzavření, ale i následně,“ prohlásil Stárek.

Reklama

Výběr článků

Načítám