Hlavní obsah

Otevřít jen zahrádky? Když začne pršet, můžeme to jídlo zase vyhodit, namítají restauratéři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle restauratérů by bylo obtížné otevřít letní zahrádky, aniž by fungovala i vnitřní část restaurace. Vládní plán postupného otevírání provozoven předpokládá povolení zahrádek od 25. května, zatímco vnitřní prostory restaurací a hospod by fungovaly od 8. června. Restauratéři i oslovené pivovary počítají s tím, že se představený harmonogram může změnit.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Restaurace zavírají či přecházejí na pouliční prodej jídla s sebou.

Článek

Restaurace a hospody jsou rozhodnutím vlády kvůli možnému šíření nemoci covid-19 zavřené od 14. března, otevřená mohou mít jen výdejní okna. Některé restaurace, hospody a pivovary také nabízejí rozvoz jídla a piva domů.

„Podle mě je to rozetapování zbytečně komplikované,” řekl Jiří Rauš, který provozuje hotel a restauraci ve Velké Bíteši, kde pracuje 30 lidí.

Například, pokud by restaurace měla otevřenou jen venkovní zahrádku, tak by podle Rauše při zhoršení počasí nebylo navařené jídlo kde prodat. Návštěvníci by také museli chodit do restaurace na toalety. Podle něj by bylo lepší nechat otevřít restaurace i se zahrádkami najednou, třeba od 1. června.

Menší pivovary řeší krizi. Primátor omezil výrobu, Zichovec rozváží pivo lidem

Ekonomika

Fungování venkovní zahrádky bez vnitřních prostor restaurace si zatím neumí představit ani Karel Palán z Hostince U Palánů v Havlíčkově Brodě – Perknově. Očekává, že pravidla stát ještě upřesní.

„Já osobně si myslím, že pokud se objeví druhá vlna viru, může se všechno také ještě změnit,” podotkl. V hostinci pracují členové jeho rodiny i další zaměstnanci. „Neradi bychom je propouštěli,” uvedl.

Odbyt sudového piva se téměř zastavil

Otevření hospod by pomohlo i malému Pivovaru Kozlíček v Horních Dubenkách na Jihlavsku, který prodával většinu piva v sudech.

Na prodeji přes okénko nejde vydělat, říká ředitel Lokálu

Koronavirus

„Významný posun by to byl, pokud se to stane. Současný stav je špatný. Prodáváme z okna, ale jen lahvové pivo,” řekl Milan Kozlíček. Produkce kvůli tomu podle něj klesla na třetinu běžné výroby. Náklady na energie však zůstaly. „Technologie musí běžet, protože to pivo, které je navařené, a je v ležáckých tancích, musí být v chlazeném prostoru,” řekl.

Výraznou část odbytu představovalo sudové pivo dosud i pro plzeňský řemeslný pivovar Raven.

„Jsme zhruba na desetině normálního objemu. Normálně prodáváme zhruba 90 procent piva v sudech a deset procent v lahvích,“ řekl již dříve Novinkám spolumajitel pivovar Ladislav Vrtiš. Pivovar podle něj teď zaváží týdně tři sudy místo běžných 300.

Horší, než když nám vyhořela kuchyně. Restaurace a hospody bojují o přežití

Koronavirus

Některé restaurace a hospody zahrádky nemají a ani je provozovat nemohou. To je případ hospody Dno pytle na pražských Vinohradech, která stojí v bezprostřední blízkosti zastávky MHD. Hospoda se kvůli omezením aktuálně přeorientovala na výdej z okna a rozvoz piva po Praze.

„Jsem zhruba na pětině výtoče. Od pondělka do soboty jsem vytočil necelých 200 litrů piva a prodal kolem stovky lahví. To odpovídá jednomu lehce nadprůměrnému dni,“ řekl Novinkám majitel hospody Dušan Makovský.

Podat žádost o kurzarbeit není jednoduché ani s poradkyní

Pizzerie Galera na Pernštýnském náměstí v Pardubicích zachovala rozvoz jídel nebo prodej z okénka.

„Jsme odhadem tak na deseti procentech tržeb. Jeden kluk už sám odešel, protože jsme na něj neměli peníze, další dva zaměstnanci jsou doma a nemáme pro ně na výplatu,” řekl Želimir Alivojvodič, spolumajitel pizzerie.

Šest a půl milionu piv čeká, až je Češi vypijí. Kupte si je, vyzývá projekt Zachraň pivo

Domácí

Snažil se získat státní příspěvek na částečnou úhradu mezd, takzvaný kurzarbeit. Přes pomoc účetní poradkyně i konzultace s kolegy z jiných restaurací z Pardubic však žádost musí přepracovat.

„Nikdo neví, jak se to má vyplnit. Je to strašně složité, ani banka nám nedokázala poradit,” dodal restauratér původem z Chorvatska.

Reklama

Související články

Restaurace otevřou ve dvou vlnách

Otevřít by měly jako první v pondělí 25. května venkovní zahrádky hospod, kaváren a restaurací. O čtrnáct dní později by měly otevřít i vnitřní prostory těchto...

Výběr článků

Načítám