Hlavní obsah

Ovoce a zelenina jdou z ruky do ruky. Jaká je nejlepší obrana proti šíření nákazy?

Oddělení ovoce a zeleniny v supermarketech patří k vysoce rizikovým místům pro nákazu novým typem koronaviru, tvrdí specialista na infekce Timothy Newsome, docent z univerzity v Sydney. Virus SARS-CoV-2 totiž bez problémů přežívá na jejich povrchu, píše server deníku Daily Mail. Nejlepší obranou proti šíření nákazy je omýt ovoce a zeleninu mýdlem a teplou vodou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Musíme počítat s tím, že každý povrch je potenciálně znečištěn a stejně jako u jiného povrchu, i u ovoce a zeleniny existuje riziko,“ řekl Newsome. Není to podle jeho slov sice vysoké riziko jako v případě nákazy prostřednictvím kontaktu s lidmi, ale „je důležité to mít na paměti“.

Předtím než se ovoce a zelenina dostanou do supermarketů, manipuluje s nimi během transportu bezpočet lidí. To platí i pro prodejnu. Problémem také je, že jak si lidé vybírají, berou jednotlivé kusy ovoce a zeleniny do rukou a opět je odkládají zpět.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Pracovníci supermarketu, kteří mají na starost sekci ovoce a zeleniny, by měli být vybaveni gumovými rukavicemi a zákazníci by měli při nákupu používat jednorázové rukavice. Newsome současně varoval, aby se lidé nespoléhali jen na tepelnou úpravu, kdy se virus zničí během vaření, ale okamžitě po příchodu domů by se mělo ovoce i zelenina umýt.

Británie hlásí 115 mrtvých za den, Francie 365

Koronavirus

Stačí k tomu mýdlo a teplá voda, tvrdí Newsome. Někteří tuzemští specialisté na potravinářství radí použít i roztok kyseliny citrónové nebo octový roztok a vše hned osušit.

Reklama

Výběr článků

Načítám