Hlavní obsah

Británie hlásí 115 mrtvých za den, Francie 365

Aktualizováno

Česká republika má devět obětí koronaviru, celkem bylo ke čtvrtečnímu odpoledni potvrzeno 1925 případů nákazy. Šéf berlínského Institutu Roberta Kocha pro kontrolu a prevenci nemocí Lothar Wieler o nákaze tvrdí, že to nejhorší je teprve před námi. Španělská vláda proto prodloužila tvrdá opatření proti šíření nákazy až do 11. dubna. Doufá, že epidemie kvůli přísným opatřením dosáhne vrcholu již tento týden. Situace se ovšem zhoršuje ve Spojených státech, kde počet obětí přesáhl tisícovku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Koronavirus v ČíněVideo: AP

 
Článek

23:27 - Končíme on-line reportáž, děkujeme za pozornost.

23:26 - Spojené státy v počtu potvrzených případů koronaviru předstihly ostatní státy ve světě, uvedl americký list The New York Times (NYT). Podle jeho údajů se v USA nakazilo přinejmenším 81 578 lidí, což je podle deníku více než v Číně, Itálii či jiné zemi. Více než tisíc Američanů, podle listu 1180, podlehlo nemoci Covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Jiné zdroje ale uvádějí mírně odlišné počty.

22:43 - Lídři EU dali vládám dva týdny na přípravu podpůrných opatření pro očekávanou recesi. Vyzvali EK, aby připravila akční plán na dobu po pandemii.

21:34 - Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje i třetí pokračování programu bezúročných půjček COVID. Na záruky by měl stát vyčlenit 10 iliard korun, řekl v České televizi ministr Karel Havlíček.

Havlíček: Bude COVID III, do záruk dáme dalších deset miliard

Koronavirus

21:25 - Řecko hlásí celkem 26 úmrtí na nemoc Covid-19, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Turecko možná kvůli šíření viru přistoupí k absolutnímu zákazu vycházení, uvedl tamní ministr vnitra. Počet nakažených se v zemi za poslední den zvýšil z 2433 na 3629. Mrtvých hlásí Turecko 75.

20:40 - Respirátory nejvyšší třídy (FFP3) vyvinuté na ČVUT prošly další fází testů v Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Testy prověřily zachování již certifikovaných vlastností respirátorů po sterilizaci.

19:54 - Ve Francii za poslední den zemřelo 365 lidí nakažených koronavirem, včetně 16leté dívky. Nakažených je už celkem 29 155, mrtvých 1696. Ve středu v zemi zemřelo 231 nakažených.

Ve Francii a Británii rekordně stouply počty obětí

Koronavirus

19:36 - Počet lidí, kteří v Británii podlehli nemoci COVID-19, se za poslední den zvýšil o 115 na celkových 578, informovalo tamní ministerstvo zdravotnictví. Deník The Guardian uvádí, že pro zemi je to rekordní denní nárůst bilance. Počet známých případů nákazy koronavirem zároveň stoupl na 11 658, čímž se oproti předchozímu dni zvýšil o více než 2100.

19:30 - Klienti odlehčovací sociální služby v Českém Krumlově, u nichž se prokázala nákaza koronavirem, mají lehký průběh onemocnění. Testy potvrdily nákazu u šesti seniorů. Dva z nich, starší devadesáti let, přesto zůstávají v českobudějovické nemocnici.

19:08 - V Malajsii může kvůli epidemii dům opouštět jen hlava rodiny, která musí i nakupovat. Mnozí muži s tím měli problémy.

18:40 - Lidé, kteří se nedostali do práce do uzavřených oblastí kvůli koronavirové nákaze, budou dostávat náhradu mzdy jako v karanténě. Dohodly se na tom odbory s ministerstvem práce.

18:35 - Koronavirem se už v Itálii nakazilo přes 80 000 lidí, 8165 z nich zemřelo. Za poslední den se tak bilance obětí nemoci COVID-19 zvýšila o 662, infikovaných přibylo od středy více než 6000.

18:25 - Stát začne chytrou karanténu testovat v pondělí na jižní Moravě. Do celé země plánuje systém zavést po Velikonocích. Řekl to po jednání Ústředního krizového štábu jeho předseda Roman Prymula.

Chytrou karanténu začne stát testovat v pondělí na jižní Moravě

Koronavirus

17:56 - Podle statistiky na webu ministerstva zdravotnictví je v Česku už devět obětí koronaviru. Počet nakažených vyšplhal na 1925.

V pražské LDN má koronavirus již většina pacientů. Nákazu tam podle Vojtěcha nejspíš zavlekl personál

Koronavirus

17:41 -V Africe je zatím zjištěno 2700 případů Covid-19 v 46 státech z 54. Přesto se zavádějí tvrdá opatření. Uganda zakázala veřejnou dopravu, Nigérie plánuje zákaz cestovat po zemi, v Keni bude od pátečního večera platit zákaz nočního vycházení. 

17:32 -V Saúdské Arábii, Bahrajnu, Libanonu, Ománu a Kuvajtu bylo v pátek detekováno 182 nových případů nákazy Covid-19. V Saúdské Arábii stoupl jejich počet o 112 na 1012, v Libanonu jich přibylo 35 na 368.

16:07 - V Itálii se koronavirem nakazilo přes 6000 zdravotníků, nejméně 36 lékařů zemřelo. Do lombardského Bergama dorazila stovka zdravotníků z Ruska.

16:02 - V nemocnici v Hradci Králové zemřel 80letý pacient s vážným onemocněním. Před několika dny byl pozitivně testován na COVID-19. Je to sedmá oběť koronaviru v ČR.

Sedmá oběť. V Hradci Králové zemřel 80letý pacient nakažený koronavirem

Koronavirus

14:56 - V Nizozemsku i Belgii dál roste počet nakažených koronavirem i obětí. Podle čtvrteční bilance se v Nizozemsku potvrdilo 7432 případů nákazy (434 mrtvých), belgický zdravotnický úřad informoval o 6235 případech (220). Za posledních 24 hodin v Nizozemsku přibylo 1019 nových případů, v Belgii pak 1298, což je nejvíce od počátku epidemie v zemi, o 42 stoupl počet mrtvých.

14:26 - V Německu se v současné době provádí asi 500 tisíc testů na koronavir týdně, odhaduje šéf virologů berlínské nemocnice Charité Christian Drosten.

12:57 - ​Slovenský premiér Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) ve čtvrtek oznámil, že před každou nemocnicí bude vytvořeno odběrové místo, kde budou lidé testováni na koronavir. K dohodě došlo po schůzce premiéra s představiteli státních i soukromých laboratorií a zdravotních pojišťoven. Tímto by se měl zvýšit počet testů až na 3000 vyšetření denně. „Vzorky se budou rozvážet do všech laboratoří bez rozdílu,“ konstatoval Matovič. „Společně jsme spojili síly, abychom koronu co nejdříve porazili,“ dodal předseda vlády.

12:32 - Vláda kvůli koronaviru schválila ošetřovné pro OSVČ pečující o děti do 13 let. Denní částka bude 424 a celkem bude možno měsíčně čerpat 13 144 korun. Uvedl to ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

12:24 - Vláda chce poskytnout OSVČ, na které dopadají omezení kvůli koronaviru, příspěvek 15 000 korun měsíčně po dobu omezení jejich podnikání. Peníze by měly vyplácet finanční úřady.

12:03 - Zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách se od pátečních 06:00 nebude vztahovat na zámečnictví či opravu, údržbu a instalaci strojů a zařízení pro domácnost. Vyplývá to z aktualizovaného mimořádného opatření, které na webu zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Omezeny nebudou ani myčky automobilů. Od začátku měly výjimku například prodejny potravin, lékárny či drogerie.

Od pátku se mohou otevřít další provozovny

Koronavirus

11:56 - Mezi nově nakaženými koronavirem ve Zlínském kraji je podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) i primář jednoho z oddělení nemocnice v Uherském Hradišti. Uvedla to Česká televize.

11:47 - Počet obětí koronaviru ve Španělsku překročil 4000, když ministerstvo zdravotnictví oznámilo 655 nových úmrtí. Nákaza se už potvrdila u 56 188 lidí.

11:32 - Ve věku 79 let zemřel ve středu v Sao Paulu trenér brazilských reprezentantů v šermu Gennadij Mjakotnych. Lékaři mají podezření, že příčinou úmrtí byla nákaza koronavirem. Stěžoval si na příznaky typické pro onemocnění Covid-19, na doporučení lékařů ale zůstal doma. Za několik hodin se jeho stav zhoršil a posléze zemřel ve voze rychlé záchranné služby.

11:18 - Slovensko hlásí deset nových případů koronaviru. Celkový počet infikovaných tak v zemi dosáhl 226.

11:15 - Vojáci dostanou možnost si vzít delší služební volno, aby se mohli kvůli uzavřeným školám postarat o malé děti. Navrhuje to vyhláška ministerstva obrany, kterou dnes úřad vložil do veřejné vládní knihovny. Možnost zůstat doma s dítětem budou mít tak dlouho, dokud budou uzavřeny školy a dětská výchovná zařízení kvůli šíření epidemie nového koronaviru. Dostávat v té době budou celý plat. Stejnou možnost Parlament schválil i pro příslušníky bezpečnostních sborů.

Aerolinky vyplatí cestujícím peníze, pokud se nakazili koronavirem

Koronavirus

11:13 - Středočeský kraj nepřistoupí k dalšímu omezení veřejné dopravy a ponechá ji v prázdninovém režimu, neboť další omezení by se negativně dotklo obyvatel zejména menších obcí. „Krizový štáb tím reaguje i na výzvu vedení pražského magistrátu, který požadoval po středních Čechách další výrazné omezení dopravy,” uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

11:03 - Izrael má téměř 2500 potvrzených případů nákazy koronavirem. Pět lidí tam zemřelo a stav 41 pacientů je vážný. Uzdravilo se 66 lidí. Na palestinském Západním břehu Jordánu registrují 77 případů nákazy. Ve středu tam zemřel první pacient, napsal server The Times of Israel.

10:51 - Pražští hasiči mají 31 nakažených příslušníků, necelých 200 lidí bylo otestováno a 100 hasičů je v karanténě. „Za poslední dva dny se počet nakažených hasičů nezvýšil,” uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka.

10:48 - Počet případů nákazy Covid-19 v Japonsku přesáhl 1300, více než 45 nových infikovaných hlásí Tokio. Japonsko se ale zatím nechystá vyhlásit nouzový stav. Tisícovou hranici překročil počet nakažených v Thajsku, Filipíny hlásí 71 dalších případů, dohromady už 707. Na Filipínách si už epidemie vyžádala 45 obětí, což je proti středě nárůst o sedm.

Ovoce a zelenina jdou z ruky do ruky. Jaká je nejlepší obrana proti šíření nákazy?

Koronavirus

10:47 - V Íránu za den přibylo přes 2300 případů nákazy koronavirem. Země má podle ministerstva zdravotnictví přes 29 tisíc nakažených a více než 2200 mrtvých.

10:24 - V Rakousku překonal počet případů nákazy koronavirem hranici 6000. Čtyřicet dva pacientů na nemoc, kterou virus SARS-CoV-2 způsobuje, zemřelo. Oproti středě výrazně vzrostl počet pacientů na jednotkách intenzivní péče. Nyní jich tam je 90. V Rakousku je nyní také přes 110 tisíc lidí, kteří trpí sezónní chřipkou.

Německo hlásí 5000 nakažených za den. Nejvíc případů má Bavorsko

Koronavirus

10:23 - V karanténě je podle informací České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) 21 900 lidí, nejvíc v Praze a Moravskoslezském kraji. Počet izolovaných se za poslední den zvedl ve všech krajích.

10:15 - Letiště Paříž-Orly bude od 1. dubna uzavřeno kvůli koronaviru. Od 31. března se budou všechny lety převádět na letiště Charles de Gaulle, oznámila společnost na svých webových stránkách.

9:54 - Česká republika nabídne Itálii a Španělsku pomoc formou dodávky 10 000 ochranných obleků pro zdravotnický personál. Uvedl to ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), podle něhož detaily dohaduje ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

9:28 - Podle newyorského starosty Billa de Blasia se město musí připravit na to, že polovina obyvatel, tedy víc než čtyři miliony lidí, se nakazí koronavirem.

9:17 - Maďarsko se rozhodlo zpomalit až zastavit vjezd kamionů na své území, oznámila slovenská policie. Opatření tak ještě více zasáhne dopravu u hranic.

9:01 - Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bylo během středy vyšetřeno 4098 lidí. „K dnešku máme 34 pacientů s těžkým průběhem,” uvedl ministr. Během středy přibylo 291 nových případů, což je zatím nejvíce za jeden den.

8:47 - Počet lidí, u nichž se potvrdila nákaza koronavirem, stoupl v České republice na 1775. Provedeno bylo 26 698 testů, vyléčilo se 10 lidí a 6 osob v souvislosti s nemocí COVID-19 zemřelo.

08:16 - Vzhledem k vysokému počtu nakažených novým typem koronaviru jsou od 7.00 v karanténě dvě místa v Sasku Anhaltsku. Od vnějšího světa jsou odříznuta města Jessen a Schweinitz

08:01 - Mexická vláda nařídila od čtvrtka v souvislosti se šířením koronaviru přerušit veškeré aktivity, které nejsou nezbytně nutné. Za nezbytné služby, které budou nadále fungovat, jsou nemocnice, výroba paliv, produkce elektřiny, správa vodovodů a kanalizací a rovněž fungování veškerých orgánů zajištujících pořádek.

07:07 - Belgická královská rodina se rozhodla, že v těžkých časech domácí karantény, zavřených škol a strachu z potenciálně smrtelné nemoci zlepší národu náladu. Královna Mathilde začala tento týden na dálku číst belgickým dětem knihy, její potomstvo zase napeklo vafle pro seniory v pečovatelských domovech.

07:01 - Vláda v Moskvě nařídila úřadu pro civilní letectví, aby od pátku zastavil veškeré pravidelné i charterové lety mířící do Ruska i z něho. Děje se tak v souvislosti s šířením koronaviru.

07:00 - V Německu stále pokračuje významný nárůst počtu nakažených. Poslední statistiky hovoří o více než 37 tisících nakažených a 206 úmrtích v důsledku infikování novým typem koronaviru. Hodnotit opatření, která byla přijata na úrovni celého Německa i jednotlivých spolkových zemí, zatím zcela nelze, protože se projeví teprve v následujících dvou týdnech.

Po nakažení trvá zhruba pět dnů, než se u pacienta projeví příznaky. Potom se nechá testovat a zase se čeká na výsledky testů. Než se u mnoha pacientů projeví nákaza, virus roznášejí a infikují další lidi. Pokud se někdo nakazil v polovině minulého týdne, kdy byla většina obchodů a restaurací stále otevřená, ve statistikách se to projeví až během následujícího týdne, uvedl Wieler.

05:51 - Ve světě je nakaženo novým typem koronaviru 471 044 lidí. Zemřelo jich 21 284. Uzdravených je 114 228.

Gynekologové si ústenky musí šít sami

Koronavirus

05:11 - Americký Senát schválil rekordní balík na podporu tamní ekonomiky zasažené pandemií nemoci Covid-19. Hodnota stimulačních opatření je 2,2 bilionu dolarů (55,2 bilionu korun). Sněmovna reprezentantů o nich bude hlasovat v pátek a prezident Donald Trump řekl, že je podepíše, jakmile je dostane na stůl.

Německá záhada. Hodně nakažených, ale přitom méně obětí

Koronavirus

05:10 - Počet obětí koronaviru ve Spojených státech přesáhl tisíc. Nakazilo se přes 68.500 lidí a více infikovaných eviduje v současnosti jen Čína a Itálie. Nejzasaženější je stát New York s více než 30 tisíci potvrzenými případy a skoro 300 úmrtí, z nichž většina připadá na město New York.

05:00 - Španělský parlament v noci na čtvrtek na návrh vlády prodloužil do 11. dubna stav nouze zavedený kvůli šíření koronaviru. V zemi tak bude například dále platit výrazné omezení pohybu lidí. Úřady evidují téměř 50 tisíc nakažených a 3647 obětí. To je více než v Číně, odkud se virus začátkem letošního roku rozšířil po světě.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

04:48 - Pevninská Čína hlásí nárůst nových potvrzených případů nákazy koronavirem, za středu jich bylo 67 oproti úterním 47. Všechny se týkají lidí, kteří do země přijeli ze zahraničí.

04:30 – Situace ohledně koronaviru se výrazně lepší v Jižní Koreji. Země ve čtvrtek ohlásila 104 nově nakažených a jejich celkový počet se vyšplhal na 9241. Smrtelných obětí přibylo pět na celkových 131.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám