Hlavní obsah

Od čtvrtka se ruší lety ze severu Itálie, letenky na ně šlo dál najít v nabídce

Novinky, bož

Od čtvrtka se na 14 dní ruší přímé mezinárodní lety do Česka ze všech letišt na území severoitalských regionů Emilia-Romagna, Piemont, Lombardie a Benátsko, rozhodla v pondělí vláda. Přesto bylo možné i v úterý odpoledne najít v nabídce některých přepravců letenky z Milana nebo Benátek na data, kdy už bude letecká doprava přerušena.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Boeing 737 společnosti Ryanair (ilustrační snímek)

Článek

Vedle letů ze severní Itálie budou přerušena i letecká spojení s Jižní Koreou. Již dříve byly do odvolání zrušeny lety z Číny a do Číny.

Přesto šlo na webu Ryanairu dohledat v úterý po poledni například zpáteční letenku na 5. března z Prahy i Brna na letiště Milano-Bergamo.

Omezení v dopravě v souvislosti s koronavirem
pozastavují se přímé mezinárodní lety s Korejskou republikou (od 5. března na dobu 14 dní)
pozastavují se přímé lety ze všech letišť na území regionů Emilia-Romagna, Piemont, Lombardie a Benátsko v Italské republice na všechna letiště na území České republiky (od 5. března na dobu 14 dní)
pozastavují se všechny přímé lety z Číny na všechna mezinárodní letiště v České republice (od 9. února do odvolání)
případná omezení v autobusové dopravě mezi ČR a Itálií si stanovují samotní dopravci
vlakové dopravy se omezení netýká, neboť nejsou provozovány přímé spoje mezi ČR a Itálií
Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Na níže přiloženém otisku lze vidět letenky oběma směry mezi Prahou a letištěm Milano-Bergamo na webu Ryanairu.

Cestující si mohl koupit například i zpáteční letenku na let z Prahy do Milána v úterý 10. března a na zpáteční let z Milána do Prahy v pátek 13. března. Lety z Milána by přitom měly být přerušeny minimálně do 19. března.

Foto: repro ryanair.com, Novinky

Stránka Ryanair po 13. hodině. Letenky do Milana na dny, kdy mají být všechny lety mezi Českem a severem Itálie přerušeny, byly stále k mání.

Podobný problém se podle serveru zDopravy týkal i aerolinek easyJet a jejich letů z Benátek.

Novinky našly v úterý v e-shopu aerolinek letenky oběma směry mezi Prahou a Benátkami již nedostupné. Zda jde o reakci na opatření, či se letenky skutečně vyprodaly, není jasné.

Novinky požádaly obě aerolinky o vyjádření, jejich tiskoví zástupci však na dotazy nereagovali.

Lety do Itálie zakázané nejsou, ale asi se nevyplatí

Cestující možná mohou být i zmateni tím, že opatření se zmiňuje jen o letech z Itálie, nikoliv o letech do Itálie – tam je stále možné cestovat.

„Ochranné opatření ministerstva zdravotnictví zakazuje lety z dotčených italských letišť na letiště v ČR, což znamená, že opačným směrem je výkon obchodní letecké dopravy i nadále možný,” doplnil na dotaz Novinek mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Čína uzavřela nově zřízenou nemocnici ve Wu-chanu, nepotřebuje ji

Koronavirus

Lety do Itálie se úřady rozhodly umožnit i vzhledem k takzvaným repatriačním letům – tedy pro případ, pokud by letecký dopravce potřeboval odvézt cestující zpět do Itálie.

„Nicméně nepředpokládáme, že by letečtí dopravci z provozně-ekonomických důvodů udržovali linku v jednosměrném přepravním formátu po delší dobu,” dodal Jemelka.

Cestující dostávají protichůdné informace

Na skutečnost, že i když podle ministerstva dopravy či brněnského letiště tyto lety rozhodně neproběhnou, letenky jsou stále v nabídce aerolinek, upozornil server zDopravy.

„V návaznosti na rozhodnutí Vlády ČR a nařízení Ministerstva zdravotnictví ČR o omezení leteckého spojení s italskými městy dochází na našem letišti od 5. 3. 2020 k přerušení pravidelné linky Brno-Milano/Bergamo, která je v provozu každou středu a neděli,“ napsalo Letiště Brno v prohlášení.

Poslední letadlo z Milána na tomto letišti přistane ve středu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám