Hlavní obsah

Orbán chce kvůli koronaviru přerušit činnost maďarského parlamentu

– Maďarsko
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Kvůli pandemii koronaviru chce Maďarsko do konce roku 2020 přerušit činnost parlamentu, zemi by měl řídit kabinet prostřednictvím vládních nařízení. Měly by také být zakázané volby a referenda. V sobotu o tom informoval server 444.hu s tím, že o příslušném zákoně by měl parlament hlasovat v pondělí 23. března.

Foto: Tamas Kaszas, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Vláda by měla mít rovněž možnost libovolně dlouho prodlužovat v současnosti platný nouzový stav. „Pokud se někdo nepodřídí povinné karanténě, může být potrestaný až tříletým vězením. Rozšiřování nepravdivých zpráv se bude trestat až pětiletým vězením,“ uvedl web.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Parlament může příslušný zákon schválit ve zrychleném řízení pouze v případě souhlasu čtyř pětin všech poslanců. Ministryně spravedlnosti Judit Vargová proto požádala o podporu také opoziční strany. „Nejsem ochoten dát neomezenou moc do rukou premiéra, který ještě před týdnem strašil učitele, že nedostanou plat, pokud zavřou školy,“ reagoval na sociální síti nezávislí poslanec Ákos Hadházy.

V Maďarsku zaznamenali dosud 103 infikovaných koronavirem. Čtyři lidé zemřeli a sedm uzdravilo. Testům se podrobilo 3 447 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám