Hlavní obsah

O podporu pro OSVČ požádalo 197 000 lidí, příspěvek má být až do 8. června

Aktualizováno

O jednorázový příspěvek pro OSVČ požádalo už 197 000 lidí, řekla to ministryně financí Alena Schillerová. Předpokládá, že celkem to bude 700 000 lidí. Příspěvek vychází zhruba na 500 korun na den a ministryně očekává, že ho lidé dostanou až do 8. června, teda do termínu, kdy by se měla uvolnit všechna opatření. OSVČ nyní žádají o maximální sumu 25 000 korun.

Foto: Alena Schilllerová, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Článek

Podle ministryně by zhruba 77 000 žadatelů mohlo mít peníze na účtu nejpozději v pondělí. K 20. dubnu by mělo být odesláno 3,36 miliardy.

Ministerstvo financí navrhne vládě, aby živnostníci zasažení opatřeními proti koronaviru měli až do 8. června nárok na podporu ve výši 500 korun denně. Žadatelé budou podle Schillerové muset znovu podat čestné prohlášení, že jsou opatřeními postiženi.

Babiš: OSVČ pošleme v květnu dalších 15 tisíc

Koronavirus

„Finanční správa nechystá žádné masivní kontroly, ale pokud by to chtěl někdo zneužít, přijít se na to dá,“ uvedla ministryně, která počítá s tím, že bude muset dále navýšit deficit rozpočtu.

Platební příkazy byly zatím vydány na částku zhruba 1,9 miliardy korun. Lidé nejčastěji žádají o plnou výši podpory.

Nejčastějšími chybami, s nimiž se úředníci setkávají, jsou podle šéfky Finanční správy Tatjany Richterové nedostatečná identifikace žadatele, chybějící podpis, opakované podání různými cestami, chybějící číslo účtu či žádost o plnou částku i v případě, že měl živnostník přerušenou činnost.

Senátoři odmítli dát vládě bianco šek pro zadlužování

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám