Hlavní obsah

Senátoři odmítli dát vládě bianco šek pro zadlužování

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátoři v pátek odmítli vládní návrh novely zákona o rozpočtové odpovědnosti. Kabinet chtěl změnou získat možnost zadlužit se do budoucích let a zvýšit strukturální deficit na čtyři procenta HDP. Vláda říká, že jí to má umožnit snadnější sestavení rozpočtu v období očekávaného ekonomického propadu. Zákon se nyní vrátí do Poslanecké sněmovny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

Dosud byl střednědobým rozpočtovým cílem, který rozpočet pro Českou republiku v letech 2020 až 2022 strukturální deficit jedno procento HDP. Předloni byl zůstatek státního rozpočtu v přebytku 0,4 procenta HDP.

Novelou zákona chce vláda pro rok 2021 zvýšit strukturální deficit až na čtyři procenta HDP s tím, že každý následující rok by se měl schodek o 0,5 procenta snižovat, až by se opět v roce 2027 dostal pouze k procentnímu schodku HDP.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové musí vláda k tomuto kroku přistoupit, aby mohla vytvořit rozpočet na rok 2021. Pro letošní rok schválili poslanci rozpočet s 200 miliardovým schodkem už v březnu.

Ministryně dále varuje, že neschválení by mohlo znamenat seškrtání výdajů, nebo naopak zvýšení daní až v rozsahu 150 miliard korun.

Schodek rozpočtu vyskočil na 45 miliard. Začal nabíhat účet za koronavirus

Ekonomika

Senátoři ale takový postup kritizovali. Vláda si podle nich peníze vyčerpala v minulých letech na „dárečky” pro své voliče a nyní chce jít cestou vyššího zadlužení pro další roky.

„Vláda chce jen bianco šek, za který si bude kupovat hlasy,” prohlásil senátor Rostislav Koštial z ODS.

Senátoři se obávají i toho, že příští rok jsou volby do Poslanecké sněmovny a vláda by podle nich mohla peníze použít právě na podporu lidí, aby si je před volbami získala. „To je možná ten pravý důvod,” uvedl senátor Jan Horník (STAN).

Proti i poradní orgán vlády

Dva senátní výbory doporučily novelu zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti zamítnout a plénum v pátek návrh schválilo. Pro zamítnutí hlasovalo 33 ze 40 přítomných senátorů.  Návrh se tak vrátí do Poslanecké sněmovny.

Před přijetím zákona varovala i šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Ta má vládě radit, nicméně vláda se s ní při změně zákona neporadila vůbec.

„Je to jen neopodstatněné otevření prostoru pro zadlužení české ekonomiky až na dlouhých sedm let,” uvedla Zamrazilová s tím, že už současný zákon rozvolnění umožňuje.

Stát se bude moct zadlužovat. Poslanci změnili zákon o rozpočtové odpovědnosti

Domácí

Zákon byl kritizován už pravicovými poslanci ve Sněmovně. Poslanci se nyní budou muset k zákonu vrátit, a aby prošel, musí získat hlasy nejméně 101 poslanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám