Hlavní obsah

Nemocní senioři v Lázních Toušeni místní zaskočili

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé z městysu Lázně Toušeň jsou zaskočeni rozhodnutím ministerstva zdravotnictví a Nemocnice Na Bulovce umístit do objektu zdejších lázní lidi s nákazou Covid-19. Od pondělí je tady šest pacientů, které sem přeložili z domova pro seniory v pražské Michli, kde se nákaza rozšířila.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Lázně Toušeň

Článek

„Do Lázní Toušeně jsou umisťováni pacienti jen s mírným průběhem nemoci, u kterých není z jakýchkoliv důvodů možná domácí izolace. To se týká šesti pacientů, kteří k nám byli převezeni z domova seniorů v Michli, kde je provozně obtížné karanténní režim pro více osob vytvořit,“ potvrdila Právu mluvčí pražské Nemocnice Na Bulovce, jíž areál lázní náleží, Simona Krautová.

Pokud tam bude do patnácti lidí, dá se to asi nějak zvládat
starosta

Vedení obce se ale nelíbí, že s nimi ani ministerstvo, ani nemocnice o svých záměrech nejednají. Starosta kvůli tomu napsal otevřený dopis na ministerstvo, ale zatím se odezvy nedočkal.

„Ministerstvo dělá mrtvého brouka a ani od nemocnice jsme se nedozvěděli, jak a čím máme chránit místní lidi. Naštěstí sešlo z nápadu převážet sem všechny nemocné od Havlíčkova Brodu. Ale i tak, v lázních pracuje pět místních zdravotních sester, takže nějaké riziko přenosu nákazy tady existuje,“ řekl Právu starosta městysu Luboš Valehrach (za STAN), který se ostře vymezil hlavně proti způsobu jednání či spíše nejednání ministerstva a nemocnice.

Záchranáři ve speciálních oblecích odebrali vzorky seniorům v domovech, kde se objevila nákaza

Koronavirus

„Proti takovému postupu ministerstva a jím řízené nemocnice ostře protestujeme,“ uvedl starosta Valehrach, jemuž se nelíbí, že má víceméně informace jen z médií. Starosta navíc upozornil, že zdravotnice, které se nyní o nemocné starají, mají sice kvalifikaci všeobecné sestry, ale už dlouho pracovaly jen v lázeňství a s nemocnými s tak rizikovou nákazou nemají zkušenosti.

„Pokud tam bude do patnácti lidí, dá se to asi nějak zvládat, až na sestřičky nikdo v kontaktu s lidmi v obci není, pro infekční odpad si jezdí z Bulovky,“ dodal starosta.

Odděleni od obce

Provoz lázní by měl být od obce co nejvíce oddělen. Drtivá většina zdejších zaměstnanců zůstává doma, nefunguje ani kuchyně a jídlo pro pacienty zajišťuje nemocnice. Výjimkou je zmíněná pětice zdravotnic. Ty jsou tu však z pohledu pacientů nezbytné. Dojíždět by sem měli i dva lékaři.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Péče o pacienty v Toušeni je zajištěna odborným zdravotnickým personálem. Pokud by se zdravotní stav některého z pacientů zhoršil, bude okamžitě převezen do Nemocnice Na Bulovce. Lázně Toušeň nejsou nemocnicí a nejsou alternativou plnohodnotné nemocniční péče, ale alternativou domácí izolace pro ty, kteří pro ni nemají podmínky,“ upozornila mluvčí Bulovky Krautová.

Sestry podle ní mají dostatečnou kvalifikaci. „Lázeňský personál kvalifikaci má, jsou tam vystudované všeobecné zdravotní sestry, pacienti mají lepší péči, než kdyby byli v domácí izolaci,“ ujistila Simona Krautová.

Reklama

Výběr článků

Načítám