Hlavní obsah

Dánsko už otevírá kadeřnictví, Češi si ještě měsíc počkají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakousko, Německo i Dánsko se vrací do běžného fungování před koronavirovou krizí podstatně rychleji než Česká republika. Situace s nákazou Sars-CoV-2 přitom v obou sousedních zemích není zdaleka tak příznivá jako v České republice, jak dokládají informace o počtu infikovaných i obětech. V obou zemích se přitom otevírají obchody a služby mnohem dříve než v Česku. V Dánsku mohou lidé od pondělí 20 dubna dokonce i do kadeřnictví.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Zákazníci ve vídeňském obchodě. Ty s plochou do 400 metrů čtverečních otevřely už po Velikonocích.

Článek

„Oč rychleji a restriktivněji než jiné země jsme zareagovali na šíření nákazy novým typem koronaviru Sars-CoV-2, o to dříve se můžeme vrátit k normálnímu životu,“ prohlásil rakouský kancléř Sebastian Kurz. Alpská země ještě před Velikonocemi zveřejnila plán návratu k normálu. Stala se nejen jednou z prvních zemí, které opouštějí přísná opatření proti šíření nákazy, ale zřejmě i nejrychlejší.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Už od úterý 14. dubna se v Rakousku otevřely obchody s prodejní plochou do 400 metrů čtverečních, zahradnictví a obchody s potřebami pro kutily. Od 1. května se otevřou větší obchody, nákupní centra a kadeřnictví. O další dva týdny později, tedy od 15. května mají začít fungovat hotely, provozovny služeb, restaurace.

Kurzův kabinet zatím nerozhodl o výuce na základních a středních školách. Vysokoškoláci ovšem do letního semestru nenastoupí. Uzavřena zůstávají veřejná sportoviště, bazény, posilovny a do konce června se nesmí konat žádné hromadné akce, například festivaly.

Nakažený se zotavil díky krevní plazmě uzdravených

Evropa

Německo je sice v porovnání s Rakouskem pomalejší, proti postupu v Česku ale „rychlík“. Od pondělí 20. dubna se v Německu opět otevírají středně velké obchody s prodejní plochou do 800 metrů čtverečních, prodejny jízdních kol a knihkupectví.

Češi si budou muset na otevření prodejen o této velikosti počkat až do 11. května. Kadeřnictví se v Německu opět otevřou 4. května, Češi si opět budou muset počkat, vláda plánuje jejich znovuotevření až na 25. květen. To v Dánsku na nic nečekají a kadeřnictví, kosmetické salóny a autoškoly otevřou už v pondělí 20. dubna.

Už tento týden se v severské zemi otevřely jesle, mateřské školky a první stupně základních škol. „Nikdo nechce, aby Dánsko bylo uzavřené byť o den déle, než je naprosto nutné," uvedla v pátek premiérka Mette Frederiksenová.

Prymula: Lék není, spoléhejme na opatření

Domácí

Kabinet kancléřky Angely Merkelové by měl o dalším uvolnění opatření rozhodnout poslední dubnový den. Proslýchá se, že by se měla velká obchodní centra opět otevřít od 4. května. Tlak na kabinet vyvíjí Sdružení německých obchodníků, kteří argumentují „pokřivením trhu“. Co nejrychlejší otevření požadují zástupci hotelů a restaurací. Německá vláda v tomto případě zatím nemá žádné datum, které by bylo ve hře.

Česko počítá s tím, že by se výše uvedené provozy včetně velkých nákupních center otevřely až 8. června.

Hádka izraelských profesorů: Po 70 dnech covid-19 zmizí bez ohledu na opatření, tvrdí matematik

Koronavirus

Školní výuka se má v Německu obnovit od 4. května. Do lavic by se měli vrátit žáci vyšších tříd základních škol, které čekají přijímačky, ale především studenti posledních ročníků středních a odborných škol, aby mohli složit závěrečné zkoušky a maturity.

Česká vláda počítá s několikafázovým návratem. Vysokoškoláci mohou zpět na fakulty od 20. dubna, studenti závěrečných ročníků středních škol půjdou do škol 11. května, se zbytkem se počítá až od 25. května.

Foto: Novinky

Rozvolňování opatření v Rakousku, Česku, Německu a Dánsku

Reklama

Výběr článků

Načítám