Hlavní obsah

Nejkrásnější je znovu dýchat, svěřil se italský pacient jedna

Právo, znk

Stal se prvním pacientem v Itálii, kterému byl diagnostikován nový typ koronaviru. Po skoro třech týdnech strávených mezi životem a smrtí a dalších dnech pobytu v nemocnici se mohl 38letý Mattia v pondělí konečně vrátit ke své rodině.

Foto: Profimedia.cz

Jedno z nemocničních oddělení připravené pro pacienty s koronavirem v Itálii. Nyní jsou už skoro všechny zaplněné. Ilustrační foto

Článek

„Je těžké povyprávět to, co jsem zažil. Pamatuji si hospitalizaci v nemocnici v Codognu, pak mi řekli, že jsem byl 18 dní na jednotce intenzivní péče,“ přiblížil manažer v audionahrávce, kterou na pondělní tiskové konferenci zveřejnili představitelé regionu Lombardie. Poté byl přemístěn na infekční oddělení, kde se podle svých slov „znovu dostal do kontaktu se skutečným světem“.

„Začal jsem dělat to, co je nejjednodušší a nejkrásnější: dýchat,“ svěřil se. „Z mého pohledu jsem se poučil, že hlavní je zůstat doma. Prevence je pro to, aby se infekce nešířila, naprosto nezbytná,“ dodal.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Ve zprávě také poděkoval doktorům, kteří se o něj starali, a ostatním vzkázal: „Z této nemoci je možné se uzdravit.“ Uzdravila se i jeho žena, která je nyní v devátém měsíci těhotenství, podotkl web Il Fatto Quotidiano.

Držel jsem se, protože budu otcem

Mattia chce nyní na prožitou noční můru co nejrychleji zapomenout a vrátit se k normálnímu životu. Na všechno však zřejmě zapomenout nedokáže: na Covid-19 v pátek po dvou týdnech hospitalizace zemřel jeho 62letý otec. Velkou oporou ale Mattiovi jistě bude první dcera, která se mu má v těchto dnech narodit.

Jeho první slova sestřičce poté, co se probral z kómatu, byla: „Držel jsem se zuby nehty, protože ze mě brzy bude otec. Když jsem měl trubici v trachei, napadlo mě, že kdybych byl sám, (dávno) bych to vzdal.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám