Hlavní obsah

Na krizové linky se stále častěji obracejí lidé, kteří řeší obavy z budoucnosti

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace kolem koronavirové nákazy se stále více začíná negativně odrážet na psychice lidí. Sociální izolace, nemožnost věnovat se oblíbeným aktivitám, ale i ponorka vzniklá z uzavřené domácnosti, to vše je po psychické stránce velmi vyčerpávající a může vyvolávat úzkostné stavy. Lidé se tak stále častěji se svými obavami obracejí na krizové linky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při nouzové situaci se otevírají otázky ohledně zdraví a vlastní budoucnosti. „Lidé se ptají – Co bude? Jak se to bude vyvíjet? Jak dlouho můžu takto vydržet? Co práce – nevyhodí mě? Zaplatím hypotéku, vydržím to doma s dětmi? Neonemocním, když mám slabé plíce, nejsem na tom zdravotně dobře, jsem v rizikové skupině? Kdo mi nakoupí? I tato témata nyní na lince řešíme,“ popisuje aktuální obavy občanů Hana Regnerová, ředitelka Modré linky.

Přestože odborníci neznají odpovědi na všechny otázky, všichni se shodují, že v takových okamžicích je ze všeho nejdůležitější, že si lidé tyto své obavy nenechávají pro sebe a najdou sílu je nahlas vyslovit či napsat.

„Jen díky tomu může dojít k určitému psychickému uvolnění a možnosti hledat pro sebe řešení či cestu k vlastnímu uklidnění, vyrovnání se a zvládnutí zátěže a trápení,“ vysvětluje Regnerová.

Jak bojovat s osamělostí

Styl

Svěřit se a nedusit vše v sobě je velmi důležité

Pokud lidé prožívají těžké chvíle, je důležité, aby se o všem nebáli mluvit se svými nejbližšími či s lidmi, kterým důvěřují. V okamžiku, když to z nějakého důvodu nelze, pak jsou určitě dobrou volbou i krizové linky.

„Hlas druhého člověka, odbornost krizového pracovníka, získání nových informací, jiného úhlu pohledu či jen vyslechnutí opravdu pomáhá a je k tomu zapotřebí využít veškerých možností,” dodává odbornice.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Pracovníci krizové linky důvěry jsou v pohotovostním stavu denně od 9 do 21 hodin. Služby Modré linky jsou aktuálně posíleny, cílem je být co nejvíce k dispozici pomocí telefonu 731 197 477, e-mailů, Skypu či chatu.

Lidé se na linku mohou obracet bezplatně a anonymně, vždy je dodržován Kodex pracovníků linek důvěry.

Reklama

Související témata:

Související články

Karanténu nepřežila oslabená manželství

V některých čínských městech, která už zrušila zákaz vycházení, úřady přijaly nezvykle vysoký počet žádostí o rozvod, napsal čínský list Global Times.

Výběr článků

Načítám