Hlavní obsah

Jak bojovat s osamělostí

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chladné počasí a všudypřítomná tma nahrávají depresím i pocitům osamělosti. Co dělat, když vás přepadne zimní blues a samota se zdá tíživější než kdykoli předtím?

Foto: Profimedia.cz

S osamělostí bojuje mnoho lidí.

Článek

Osamělost je typický lidský jev, se kterým se čas od času setkává každý z nás. Jedná se o stav mysli, který souvisí s pocitem osamění, nikoliv s tím, být sám či sama ve společnosti. To znamená, že osamělí se můžeme cítit, i když jsme pravidelně součástí jakéhokoli kolektivu včetně rodiny.

„Můžeme být obklopeni rodinou a přáteli, ale pokud nikdo neví, jak se cítíme, pak se i přesto můžeme cítit osamoceni,“ říká psycholog David Narang. Jak se zbavit pocitů osamělosti?

Jak se ve vztahu vypořádat s tíživými pocity osamělosti

Vztahy a sex

1. Neberte to jako tragédii

Věřte, že osamělost je poměrně častý jev a zdaleka se netýká jen vás. „Uvědomte si, že tyto pocity vás dříve či později přejdou. Nic netrvá věčně, navíc na světě jsou miliony lidí, kteří se ve stejný okamžik cítí stejně,“ říká terapeutka Megan Bruneauová pro Huffington Post.

2. Navažte spojení

„Pokud se cítíte osamělí, není nic jednoduššího než se ozvat rodině nebo třeba starým přátelům a znovu navázat kontakt. Někdy pomůže se zapojit i do online fóra, jen si dejte pozor, abyste se vlivem své zranitelnosti nestali terčem podvodníků,“ říká Bruneauová a dodává, že i když se cítíte nemilovaní, nejspíš se jedná o momentální přelud a stačí se přemoci k jakémukoli kontaktu, který váš postoj ihned změní.

3. Objevte kouzlo přírody

„Běžte se projít do přírody nebo do parku,“ doporučuje doktor Jeremy Nobel. Přítomnost přírody vám dokáže, že jste součástí jednoho celku. Pomáhá také vyhledat kontakt se zvířaty. Pokud nemáte vlastního domácího mazlíčka, můžete využít možností útulků a například si půjčit pejska na procházku.

4. Přestaňte trávit čas na telefonu

Pokud jste se přistihli, že trávíte na sociálních sítích více času, než je zdrávo, pak odložte telefony a raději upřednostněte mezilidské interakce.

„Sjíždění sociálních sítí celé hodiny vede k tomu, že jsou lidé osamělejší. Zejména pokud se srovnávají se zářivými obrázky, které ostatní selektivně zveřejňují,” říká Narang.

Pět důvodů, proč vyzkoušet jógu v přírodě ještě dnes

Zdraví

5. Buďte kreativní

Kreativní činnosti mohou být při pocitech osamění velmi nápomocné. Zkuste si přečíst oblíbenou knihu, upleťte šálu nebo vezměte do ruky štětec či tužku a vrhněte se do tvoření malého uměleckého díla.

Uvidíte, že díky ručním pracím přijdete na jiné myšlenky a své utrpení proměníte v něco hezkého. Skvělé jsou také nejrůznější kurzy či kroužky, kde se navíc můžete jednoduše seznámit.

Reklama

Související témata:

Související články

Osamělost škodí zdraví

Vědci prokázali škodlivé dopady sociální izolace na zdraví a tedy i délku života. Prokázalo se, že osamělost zvyšuje hladinu stresových hormonů a zánětlivých...

Šest způsobů, jak překonat osamělost

Dlouhé podzimní večery přímo vybízejí k přemýšlení a dumání nad vlastním životem. Po létu plném akcí tak spousta lidí dojde k závěru, že se cítí osamocení....

Výběr článků

Načítám