Hlavní obsah

Měsíc s rouškami: virus mizí, počet nakažených i mrtvých klesá

Právo, Jan Martinek

V neděli uplynul měsíc od chvíle, kdy u nás bylo zavedeno povinné nošení roušek. Ukazuje se, že si na ně Češi zvykli a přináší to výsledky. Potvrdil to i týden po Velikonocích. Ačkoliv se vláda obávala, že o svátcích nebudou lidé příliš ukáznění, opak je pravdou. Denně totiž klesá jak počet pozitivně testovaných, tak zemřelých.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lidé v Praze

Článek

Byť si v neděli připsala nemoc covid-19 pět dalších obětí, v sobotu to byli dva lidé, uplynulou středu například nezemřel v ČR jediný nemocný. Lepší náladu vlévá Čechům do žil i jarní počasí, které se od půlky uplynulého týdne drží. S mírnými výkyvy klesá i křivka denního podílu pozitivních případů, která se už několik dní drží pod dvěma procenty. Znamená to, že ze sta testovaných denně nejsou pozitivní ani dva lidé.

Na nemoc způsobenou koronavirem do pondělního rána v České republice zemřelo 188 lidí a počet potvrzených případů se zvýšil na 6787. Vyléčených je 1311.

Koronavirus přehledně: Aktuální data, jak se testuje, vývoj v okresech, mapy

Koronavirus

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška je tento vývoj důvodem k optimismu, ale jen mírnému.

Dopad Velikonoc

Podle něj je ČR i Evropa stále spíš na začátku koronavirové epidemie a víc by měly prozradit následující týdny.

„Stávající vývoj je jednoznačným důkazem toho, že jsme definitivně zastavili nekontrolované šíření koronaviru v populaci. Je to důvod k radosti. I když máme bohužel i mrtvé, nedošlo k nezvladatelné situaci jako v severní Itálii,“ řekl Právu Dušek.

„Visí před námi ale velký otazník. Stále přesně nevíme, v jakém bodě s epidemií jsme. Jestli jsme stále na počátku, nebo jsme pokročili v imunizaci populace.

Přehledně: Kdy se co uvolní? Vláda představila plán až do 8. června

Domácí

Jednoznačnou odpověď bychom měli mít během dvou až tří týdnů, kdy už budeme moci sestavit racionální plán, jak pokračovat,“ řekl Dušek. „Můj osobní názor je, že jsme stále na počátku a mnoho je před námi. Nejen v ČR, ale i v Evropě. Proto je třeba optimismus s velkou mírou opatrnosti,“ uvedl Dušek.

Ačkoliv šéf krizového štábu a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) i epidemiolog Roman Prymula po svátcích varovali před nárůstem nakažených, protože lidé podle nich porušovali vládní nařízení, zatím se ukazuje, že Češi se naopak chovali vzorně: s jistotou se to ukáže už příští týden, neboť onemocnění covid-19 může mít inkubační dobu až čtrnáct dní.

Vláda navíc před Velikonocemi otevřela hobbymarkety, které se okamžitě naplnily stovkami zahrádkářů a kutilů.

Šrouby se budou postupně povolovat: od pondělka se například otevřou farmářské trhy, provozovny řemeslníků, autobazary a autosalony. Začnou se konat i svatby, zatím omezené počtem deseti lidí. Od příštího týdne se pak začnou otevírat i menší obchody a v kostelích budou opět probíhat bohoslužby.

Vydržte, vzkázal Zeman

Lidi, kteří nařízení vlády porušují, v neděli vyplísnil i prezident Miloš Zeman, který ale situaci do budoucna vidí sám optimisticky. Varoval je před desetitisícovou pokutou a poprosil je, aby vydrželi ještě měsíc či měsíc a půl.

„V lidském životě je měsíc a půl příliš krátká doba na to, než abychom riskovali, že dojde k nakažení a koronavirus neodejde. Je světlo na konci tunelu a naděje je tím silnější, čím větší to světlo je,“ řekl Zeman.

Hranice by měly zůstat zavřené ještě rok, řekl Zeman

Koronavirus

Ten také řekl, že hranice by měly být zavřené ještě rok. „Trvale zastávám názor, že by hranice měly být uzavřeny rok, nikoliv dva roky, a to proto, aby výjezd nevyvolal vlnu epidemie, což se může stát zejména, když vyjíždíte do zemí, kde ta epidemie ještě neskončila,“ uvedl.

Vláda chce ale hranice postupně otevírat, podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) by se do Rakouska či Chorvatska mohli Češi podívat už v létě.

Ze všech vládních opatření zřejmě nejdéle vydrží povinné roušky či jiná ochrana nosu a úst, které lidé nosí už měsíc.

Prymula: Roušky budeme nosit měsíce

Koronavirus

Roman Prymula nedávno uvedl, že je lidé mohou nosit až do podzimu, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha není teď namístě stanovovat termín, kdy by je lidé mohli sundat.

Reklama

Výběr článků

Načítám