Hlavní obsah

Hranice by měly zůstat zavřené ještě rok, řekl Zeman

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1 v neděli uvedl, že podle něj by měly české hranice zůstat zavřené ještě rok.

Foto: Jiří Ovčáček/Twitter

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru v Lánech

Článek

„Zastávám názor, aby hranice byly uzavřeny rok, nikoli dva roky," uvedl Zeman v rozhovoru pořádaném v lánském zámku. Podle něj by otevření hranic mohlo přinést vlnu epidemie, zejména při cestách tam, kde ještě neskončila. Lidé by si naopak měli vychutnat krásy české krajiny.

O cestách do zahraničí v úterý hovořil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který řekl, že pravidla vycestování se budou postupně měnit a do poloviny června by mělo být jasněji. Diskutuje se podle něj hlavně o cestách v létě do Chorvatska a na Slovensko.

Ještě před měsícem ale tvrdil, že hranice mohou být zavřené až dva roky. „Budeme muset být opouzdřeni. Situace v ostatních evropských zemích nebude dobrá. To budou měsíce a dlouhé měsíce,” uvedl v polovině března.

Hamáček se obul do Prymuly kvůli cestování do Chorvatska

Domácí

Na jeho slova později reagoval ministr vnitra Jan Hamáček. „Chci nejprve tvrdá data od expertů, pak můžeme veřejnosti dát jasnou zprávu. Není však možné jednou mluvit o ČR zamčené na dva roky a za chvíli o možnosti jet v srpnu do Chorvatska. To moc odborně nezní, proto si z nás někdy lidé dělají legraci,” uvedl Hamáček.

Měsíc vydržte

Zeman v rozhovoru také reagoval na informaci o porušování koronavirových opatření tím, že někteří lidé nenosí roušku. „Zaprvé bych varoval před desetitisícovou pokutou a zadruhé bych je poprosil, aby vydrželi měsíc, možná měsíc a půl. V životě lidském je měsíc krátká doba, než abychom riskovali, že dojde k nakažení,“ řekl Zeman.

Prase nemocné nebylo, bylo hladové, zastal se Zeman Mynáře ohledně zabijačky

Domácí

Prezident také podle svých slov hodlá v květnu na setkání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) hovořit o úsporách ve státním rozpočtu. Schillerová v neděli uvedla, že bude navrhovat zvýšení deficitu na 300 miliard z nyní schválených 200 miliard. Co se týče možných úspor, Zeman konkrétně jmenoval dotace na solární elektrárny.

Zeman doplnil, že se Schillerovou chce mluvit i o vstupu státu do některých podniků, jako Českých aerolinií. Podle prezidenta něco takového má smysl jen v určitých případech.

Zeman se postavil také za vyjádření premiéra a lídra ANO Andreje Babiše, který v rozhovoru pro sobotní Právo prohlásil, že se Česko musí zadlužit, aby podpořilo sociální smír, ubránilo ekonomiku a zachovalo lidem práci. Podle Zemana sociální smír existuje už teď.

Babiš: Epidemie nám otevřela oči, zdravotníky musíme pořádně zaplatit

Koronavirus

V rozhovoru Zeman rovněž uvedl, že ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi potvrdil svou účast na oslavách 75. výročí druhé světové války v Moskvě. Ty se měly původně uskutečnit 9. května, ale kvůli epidemii koronaviru byly odloženy na neurčito.

Podle Zemana by se mohla tradiční vojenská přehlídka na Rudém náměstí konat v září. "Já jsem přijal pozvání pana prezidenta Putina a předpokládám, že tato slavnost se místo 9. května uskuteční v září. Dává to i logiku, protože v září skončila druhá světová válka, 9. května skončila pouze válka v Evropě," řekl Zeman.

Schillerová navrhne schodek státního rozpočtu 300 miliard

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám