Hlavní obsah

Korean Air bojují o přežití, přiznal šéf aerolinek

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecký dopravce Korean Air varoval, že epidemie koronaviru může ohrozit existenci firmy. Společnost to uvedla ve vzkazu pro zaměstnance, informoval server BBC a agentura Reuters. Jižní Koreu tvrdě zasáhlo omezení cestování, které má zabránit šíření viru. Národní dopravce Korean Air zrušil více než 80 procent mezinárodních letů a zaměstnance vyzývá, aby si vybírali dovolenou.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Letadlo Korean Air

Článek

Šéf Korean Air Woo Kee-hong ve vzkazu pro zaměstnance uvedl, že aerolinie nedokážou odhadnout, jak dlouho bude krize trvat.

„Pokud bude situace pokračovat delší dobu, dostaneme se na hranici, kde nebudeme moci garantovat přežití společnosti,“ stojí v memorandu, které získala agentura Reuters. Upřesnil také, že Korean Air uzemnil sto ze svých 145 letadel.

Mluvčí Korean Air řekl BBC, že cílem memoranda je požádat zaměstnance o pochopení a povzbudit je, aby krizi dokázali společně překonat.

Koncem minulého týdne přestalo přijímat cestující z Jižní Koreje i Japonsko, což znamená další ránu pro dopravce. Rušit lety musel i jihokorejský nízkonákladový dopravce Asiana Airlines.

Koronavirus dopadá na ČSA a Smartwings, budou rušit lety

Koronavirus

Korean Air měly od roku 2013 podíl 44 procent akcií v ČSA. V roce 2017 podíl prodaly společnosti Travel Service (dnes Smartwings Group).

Epidemie koronaviru dopadá i na další letecké společnosti, snižování mzdových nákladů oznámila i právě Smartwings Group.

Česku v této souvislosti hrozí i ztráty v oblasti cestovního ruchu. Úbytek turistů z Jižní Koreje kvůli šíření nového typu koronaviru v Česku nejvíce poznamená Prahu. Do hlavního města míří tři čtvrtiny Korejců, zbylá čtvrtina nejčastěji navštíví Jihočeský nebo Jihomoravský kraj. Jejich průměrná doba pobytu je 2,6 dne a útrata téměř 1600 korun na den, ve srovnání s jinými národnostmi je to jedna z nejvyšších částek. Vyplývá to z dat agentury CzechTourism.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám