Hlavní obsah

Jak se budou opatření uvolňovat, až přijde čas

Právo, jam

Pokud se Česku podaří přiškrtit epidemii koronaviru, mohla by se po Velikonocích, které skončí v pondělí 13. dubna, některá z drakonických opatření zmírnit. Část ale ještě přetrvá, aby země prošla epidemií řízeně a nedošlo k přetížení zdravotnického systému.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Náměstek ministra zdravotnictví a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula

Článek

„Jsme schopni tu epidemii zastavit, ale bylo by to za obrovských dopadů na ekonomiku. Někdy kolem 12. dubna budeme však některá opatření snižovat,“ sdělil šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula s tím, že současná celoplošná opatření velmi svírají obyvatele, ale i hospodářství.

Jednou z priorit je podle něj opět nastartovat průmysl. „Opatření na limitaci kontaktů, mimo ty pracovní, budou trvat dlouho,“ dodal.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) podotkl: „Hromadné kulturní a sportovní akce budou jedny z posledních, které zvolníme, protože tam spočívá největší riziko. Dovedu si představit, že budeme uvolňovat služby, omezení volného pohybu, ale bezesporu to shromažďování bude jedno z posledních opatření, která rozvolníme,“ dodal ministr.

Nejezděte na chaty a chalupy a zůstaňte doma, vyzývá Vojtěch

Koronavirus

Vláda také počítá s tím, že jako jedny z posledních budou otevřeny školy, ale podle situace nejdřív v polovině května, tedy až za dva měsíce.

Chytrá karanténa

Prymula sdělil, že společně s omezováním opatření se plánuje systém tzv. inteligentní karantény, která má za úkol vytipovat v co nejkratší době potenciální šiřitele v populaci. Do ostrého provozu by systém měl naběhnout právě po Velikonocích.

„Pozitivní člověk po jeho souhlasu bude elektronicky vytrasován, kde se během posledních pěti dnů pohyboval. A v rámci pohovoru s ním má být zjištěno, s kým se setkal. Tyto osoby budou lokalizovány a informovány, aby šly do karantény, aby nedocházelo k dalšímu šíření v populaci,“ vysvětlil novinku Prymula.

Přehledně: Jaká opatření vláda prodloužila

Koronavirus

S tím se však pojí velká personální vytíženost. Vláda se proto dohodla na spolupráci s armádou, která bude s trasováním a odběry vzorků pomáhat hygienikům.

„Premiér rozhodl, že armáda bude významným posilujícím prvkem s řadou pravomocí. Bude koordinovat činnost i krajských hygienických stanic, abychom byli schopni v reálném čase získat výsledky,“ sdělil Prymula. Vojáci budou také zabezpečovat i transporty odběrových týmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám