Hlavní obsah

Chataři vyjet mohou, ale vláda to nedoporučuje

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko čeká druhý víkend od doby, co vláda zakázala volný pohyb osob po celé republice. Chataře čekají stejná pravidla jako před týdnem. Výjezdy na chaty zakázané nemají, ale v současné situaci by je měli vynechat. Pokud se na víkend pryč vydají, tak se mají zdržovat doma a nechodit mezi místní. Doporučují to policisté i politici.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Situaci nezměnilo ani pondělní mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které prodloužilo a rozšířilo dřívější omezení volného pohybu v Česku. Zpřísnění se týká zejména shlukování osob. Na základě nařízení mohou být lidé ve skupinkách nejvýše po dvou. Výjimku z omezení sdružování mají členové jedné domácnosti, účastníci pohřbů nebo lidé vykonávající své povolání či podnikání.

Stále platí, že občané se mají zdržovat v místě svého bydliště a opouštět jej pouze v nezbytných případech
mluvčí policejního prezidia

„Stále platí, že občané se mají zdržovat v místě svého bydliště a opouštět jej pouze v nezbytných případech,“ řekl ve čtvrtek Právu mluvčí policejního prezidia David Schön s tím, že víkend na chatě do takových případů nepatří.

Policie nicméně ani teď žádný hon na chalupáře nechystá, i když jich nejspíš i vzhledem k oteplení a předpovědi hezkého počasí bude více než minulý víkend.

Doba hodných policistů asi končí

Stejně jako před týdnem policisté neplánují, že by spustili obří silniční akci a uzavírání hlavních tahů nebo výjezdů z měst a kontrolovali, jestli mají cestující v autech nářadí na zahrádku nebo zásobu buřtů na celý víkend. „Nic takového se nedělo a dít nebude,“ podotkl Schön.

Doposud se policisté snažili lidem domlouvat. Spoléhali se na to, že jsou rozumní a budou dodržovat pravidla, která nařídila vláda. Podle zdrojů Práva by ale po čtvrteční poradě bezpečnostního sboru mohl brzy nastat zlom.

V týdnu bude až 20 stupňů. Na víkend se ochladí

Počasí

„Doba, kdy jsme byli jenom hodní, uplynula,“ řekl ve čtvrtek Právu jeden z policistů. Policie by třeba podle zdrojů Práva chtěla častěji zveřejňovat odstrašující případy, kdy lidé nastavená pravidla nedodržují. Hygienikům by také měla začít častěji hlásit excesy, za které ve správním řízení hrozí hříšníkům pokuta až tři miliony korun.

Anketa

Jste pro přísnější postihování lidí, kteří nedodržují protikoronavirová opatření?
Ano
86,7 %
Ne
13,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6570 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám