Hlavní obsah

V týdnu bude až 20 stupňů. Na víkend se ochladí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nadcházejícím týdnu je velmi pravděpodobné, že padne teplotní rekord, není vyloučeno, že letos poprvé na některých místech ČR padne 20 stupňů, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Víkend ale teploty srazí zase zpět k hodnotám typickým pro březen. Celý týden bude foukat čerstvý vítr, který bude pocitovou teplotu snižovat.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 9.3.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V pondělí bylo zpočátku ještě na Moravě a ve Slezsku polojasno až oblačno, v Čechách už ale panuje oblačno až zataženo, na západě s deštěm. Postupně bude srážek přibývat v souvislosti s přechodem okluzní fronty, která přinese do Krušných hor mokrý sníh. Nejvyšší teploty vystoupí na 6 až 10 stupňů.

V úterý přijde teplá fronta. „Zpočátku dne bude oblačno, postupně čekáme od západu přibývání oblačnosti na zataženo s deštěm. Na vrcholcích Krušných hor a Krkonoš to mohou být srážky sněhové,“ uvedla Honsová. Ranní minima klesnou na 3 až -1 stupeň, může se vytvářet náledí. Přes den teploty vystoupí na 7 až 11 stupňů. „Jen Karlovarsko hlásí kolem 5 stupňů,“ upřesnila meteoroložka. Upozornila na čerstvý vítr, který bude v nárazech dosahovat 60 km/h.

Středa bude zpočátku ještě oblačná, na Moravě a ve Slezsku ještě zatažená s doznívajícími dešťovými přeháňkami. Během dne ale bude docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Ráno teploty zůstanou v rozmezí 8 až 4 stupňů, odpoledne mezi 12 a 16 stupni. „Jen severozápad, konkrétně Ústecko a Liberecko, budou mít kolem 10,“ doplnila Honsová. Čerstvý vítr bude mít v nárazech rychlost až 70 km/h.

Ve čtvrtek by mohl padnout teplotní rekord. Ráno teploty klesnou k 8 až 4 stupňům, odpoledne ale vyšplhají na 15 až 19 stupňů. „Není vyloučeno, že ve čtvrtek naměříme první letošní dvacítku, uzavírám sázky,“ řekla Honsová a připomněla, že teplotní rekord pro 17. březen pochází z Klementina z roku 2001 a činí 17,6 stupně. Nejtepleji bude podle meteoroložky na jižní Moravě, zatímco nejchladněji na severozápadě, kde nejvyšší teploty dosáhnou jen ke 14 stupňům. Stále bude vát čerstvý vítr s nárazy kolem 60 km/h. Zpočátku dne bude oblačno až polojasno, až odpoledne bude přibývat oblačnosti s deštěm v souvislosti s příchodem studené fronty od západu.

Praha prožívá druhou nejteplejší zimu od roku 1775

Domácí

Ochlazení po studené frontě

Ta přinese ochlazení, které pocítíme už v pátek, kdy ranní minima klesnou na 6 až 2, zatímco maxima nepřekonají na Moravě a ve Slezsku 9 až 13 a v Čechách 6 až 10 stupňů. Pořád bude foukat čerstvý vítr s nárazy kolem 60 km/h.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Běžkaři a turisté na cestě z Prášil k Poledníku na Šumavě

Víkend bude klasický březnový. V sobotu bude oblačno, přechodně polojasno. Srážky se budou vyskytovat ojediněle, a to zejména na severu republiky, od 600 metrů budou sněhové. Ráno se ochladí na 2 až -2 stupně, teploty přes den vystoupí na 5 až 9 stupňů. Stejné počasí bude panovat i v neděli, čeká se oblačno až polojasno, přeháňky místy, tedy na 60 procentech území, od výšky 600 m budou opět sněhové. Teploty budou stejné jako v sobotu, tedy 2 až -2 po ránu a 5 až 9 přes den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám