Hlavní obsah

Spolková vláda neumožní prezidentu Erdoganovi promluvit k Turkům v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá vláda podle časopisu Der Spiegel zakáže tureckému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi veřejně vystoupit v Německu, jak o to požádal. Čtvrteční vyjádření německého ministra zahraničí Sigmara Gabriela, podle něhož by to bylo nevhodné, je postojem vlády. Ankara v reakci na německé prohlášení uvedla, že postoj Berlína je potvrzením toho, že vůči Turecku je uplatňována politika dvojího metru.

Foto: Reuters

Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Co řekl ministr Gabriel, je v souladu s názorem kancléřky. Je to také postoj spolkové vlády,” řekl Spiegelu mluvčí kabinetu Steffen Seibert.

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel ve čtvrtek řekl, že veřejná vystoupení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v Německu mimo nadcházející summit skupiny G20 v Hamburku by byla vzhledem k napětí mezi Berlínem a Ankarou „nevhodná”.

Novináře, kteří jej doprovázejí během návštěvy Ruska, také informoval, že Turecko ve středu oficiálně požádalo, aby Erdogan mohl promluvit ke krajanům žijícím v Německu. Gabriel podle agentury Reuters dodal, že Ankara tak učinila přes výslovnou radu Berlína, aby oficiálně o povolení nežádala. Německá vláda si podle šéfa německé diplomacie nepřeje žádný rozruch mezi tureckými občany a osobami s tureckým i německým občanstvím.

Turecko na odmítnutí zareagovalo roztrpčeně. „Je politováníhodné, že někteří politici v Německu se uchylují k nepřijatelným komentářům, aby získali body na domácí politické scéně," řekl mluvčí tureckého ministerstva zahraničí, jehož citovala agentura Reuters.

Napjaté vztahy mezi Ankarou a Berlínem

Turecko-německé vztahy se zhoršují od nezdařeného loňského puče v Turecku. Ankara po něm zahájila masivní čistky, za což ji kritizuje nejen Berlín. Německo také požaduje, aby turecké úřady propustily vězněného dopisovatele listu Die Welt Denize Yücela. Ankara to odmítá. [celá zpráva]

Diplomatickou roztržku vyvolalo i německé rozhodnutí neumožnit tureckým vládním politikům agitovat v německých městech před dubnovým tureckým referendem o kontroverzních změnách ústavy. Erdogan označil postoj za nacistický. [celá zpráva]

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký transportní letoun Airbus A400M Atlas na základně Incirlik

Německá vláda nedávno rozhodla o stažení německých vojáků z turecké základny Incirlik, když Turecko opakovaně neumožnilo německým poslancům vojáky navštívit. [celá zpráva]

Německé tajné služby se obávají, že během schůzky nejvyšších představitelů předních světových ekonomik v Hamburku 7. a 8. července může Erdoganova přítomnost vyvolat demonstrace. Nelze přitom vyloučit srážky prezidentových stoupenců a odpůrců z řad pravicových a levicových organizací i příslušníků kurdských kruhů.

V květnu se podobná demonstrace odehrála před washingtonskou rezidencí tureckého velvyslance v USA, kam přišli proti Erdoganovi protestovat turečtí Kurdové. Zbila je tam Erdoganova ochranka. Německo požaduje, aby ti, kdo se na útocích podíleli, nepřijeli. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám