Hlavní obsah

Jste jako nacisté, opřel se Erdogan do Němců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přirovnal současné německé představitele k nacistům. Reagoval tak na rozhodnutí několika měst nenechat veřejně vystoupit turecké ministry hospodářství a spravedlnosti. Německá kancléřka Angela Merkelová označila Erdoganovy výroky za neospravedlnitelné.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Erdogaan

Článek

„Německo, nemáte co do činění s demokracií. Vaše současné praktiky se neliší od praktik nacistů v minulosti,“ prohlásil Erdogan podle agentury AP.

V Německu žijí asi tři milióny Turků a zhruba polovina z nich se může zúčastnit dubnového tureckého referenda o posílení Erdoganových pravomocí. Turečtí politici usilují o jejich hlasy. Rozhodnutí německých úřadů ohledně vystoupení ministrů proto turecký prezident nesl se značnou nelibostí.

„Myslel jsem, že Německo zanechalo nacistických praktik před dlouhou dobou. Ale zdá se, že stále platí. Pokud věříte v demokracii, můj ministr by se měl sejít s vaším a měl by mít možnost veřejně vystoupit,“ citoval Erdogana turecký deník Hurryiet Daily News.

V Německu minulý týden zrušili mítinky tureckého ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga v Gaggenau na jihozápadě země a jeho kolegy Zeybekciho v Kolíně a v nedalekém Frechenu.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Turecký ministr hospodářství Nihat Zeybekci během projevu v Kolíně nad Rýnem

Vedení zhruba třicetitisícového Gaggenau na jihozápadě Německa rozhodnutí zrušit akci odůvodnilo přílišným zájmem lidí o účast a obavou o jejich bezpečnost. Bozdag to označil za nepřijatelné a zrušil setkání s německým ministrem spravedlnosti Heiko Maasem. [celá zpráva]

Nihat Zeybekci nakonec v Německu vystoupil v neděli — i když jen na soukromém shromáždění v hotelu v Kolíně nad Rýnem. Erdoganova ostrá slova se snažil mírnit. „Turci žijící v Německu zůstávají v zemi, která je našim přítelem,“ uvedl Zeybekci podle serveru Spiegel Online.

„Despota z Bosporu”

Rozmíšku mezi Ankarou a Berlínem Zeybekci nezažehnal. „Člověk se nemůže ani vyjadřovat k takovým výrokům. Jsou neospravedlnitelné. Srovnávání s nacisty vždy vede k jedinému — k bagatelizování těchto (nacistických) zločinů,” řekla podle CNN v pondělí na adresu Erdoganových výroků spolková kancléřka Angela Merkelová.

Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas slova tureckého prezidenta označil za absurdní a ostudná.

„To je neslýchaně nemístná poznámka despoty z Bosporu,” řekl pak generální tajemník Křesťanskosociální unie (CSU) Andreas Scheuer listu Passauer Neuen Presse.

Všichni členové turecké vlády jsou nevítaní
Geert Wilders

Kritiku si Erdogan vysloužil také v Rakousku a Nizozemsku. Rakouský kancléř Christian Kern prohlásil, že Turecko nepatří do sjednocené Evropy.

„Nejenže bychom měli dočasně pozastavit přístupové rozhovory s Tureckem, měli bychom je ukončit. Nemůžeme pokračovat ve vyjednávání o členství se zemí, která se po celá léta během vyjednávání distancuje od demokratických standardů a principů právního státu,“ prohlásil Kern.

Přidal se i nizozemský nacionalista, předseda Strany pro svobodu Geert Wilders, který označil Erdogana za islamo-fašistu. „Všichni členové turecké vlády jsou nevítaní,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám