Hlavní obsah

Němečtí zákonodárci posvětili stažení vojáků z turecké základny Incirlik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Spolkový parlament ve středu schválil stažení německých vojáků z turecké základny Incirlik, kde jsou spolu s bojovými letouny německé armády umístěni v rámci spolupráce zemí Severoatlantické aliance. Záměr přesunout kvůli zhoršeným vztahům mezi oběma zeměmi síly do Jordánska oznámila už 7. června německá ministryně obrany Ursula von der Leyen.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Transportní letoun Airbus A400M Atlas na základně Incirlik

Článek

Vztahy mezi Německem a Tureckem se vyostřily poté, co Německo nejprve tureckým politikům zapovědělo agitaci u turecké menšiny v Německu a Turci následně spolkovým poslancům nedovolili navštívit základnu Incirlik.

Spolkový sněm se pro přesun vojáků vyslovil velkou většinou. Pro stažení z Turecka byly všechny parlamentní strany, poslanecké frakce Zelených a Levice ale zároveň požadovaly, aby se vojáci z Turecka vrátili rovnou domů, což se nestane.

Parlamentní armáda

V Německu je vojsko silně vnímáno jako parlamentní armáda, a proto jsou poslanecké návštěvy u vojáků pro Berlín nezbytností. Zdůraznění role parlamentu byl také důvod, proč o přesunu hlasoval Spolkový sněm. Čistě formálně by tak činit nemusel, protože o transferu už rozhodla vláda.

Vojáky, letadla a další technické vybavení chce Německo z Incirliku začít stahovat na začátku července. Německý tankovací letoun by měl být v Jordánsku v provozu už v polovině července, pozorovací letouny Tornado se budou přesouvat od srpna do září. Od října by měly znovu startovat podle plánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám