Hlavní obsah

Sdílejte to, prosí voják, který před zajetím pořídil unikátní fotky života v podzemí Azovstalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Dva a půl měsíce vzdorovali ukrajinští vojáci v hutním komplexu Azovstal v přístavním městě Mariupol ruské armádě. V sobotu večer se posledních 531 obránců této východoukrajinské bašty vzdalo. Do ruského zajetí padlo celkem 2439 vojáků. Byli to nejen příslušníci pluku Azov, ale také námořní pěšáci a příslušníci dalších jednotek.

Foto: Dmytro Kozackyj

Tak vypadal život v podzemním komplexu Azovstal.

Článek

Jedním z vojáků v Azovstalu byl i Dmytro Kozackyj, který dokumentoval boje a také poslední dny v obklíčených ocelárnách. Krátce předtím, než padl do ruského zajetí, své fotografie zveřejnil na sociálních médiích a požádal, aby byly co nejvíce sdíleny.

Kozackého fotografie zveřejnila na svém twitterovém účtu také běloruská nezávislá televize Nexta. Od správců sociální sítě si za to paradoxně vysloužila třídenní zablokování. Jedná se přitom o jeden z nejdůležitějších informačních zdrojů ohledně dění na Ukrajině.

Zelenskyj ocenil hrdinské piloty

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v televizním projevu popsal, jak se ukrajinské letectvo snažilo dopravit do Mariupolu zásoby, ale bylo odraženo a utrpělo velké ztráty. „Velké množství našich pilotů při tom, bohužel, zahynulo,“ řekl prezident a pokračoval: „Byli to hrdinové, kteří věděli, že dopravit do Azovstalu léky, potraviny a vodu a vrátit se s těly mrtvých a se zraněnými je téměř nemožné.“

Nad osudem zajatých obránců Azovstalu visí otazníky

Evropa

Generální štáb ukrajinské armády již v noci na úterý uvedl, že vojáci v Mariupolu „splnili svoji misi“ a že vrchní vojenské velení nařídilo velitelům jednotek v Azovstalu, aby chránili životy lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

FOTO: Evakuace vojáků z oceláren Azovstal

Ocelárny Azovstal byly po několik týdnů poslední baštou odporu obránců Mariupolu. Po evakuaci civilistů tam zbyli vojáci, kteří přežívali v nuzných podmínkách,...

Výběr článků

Načítám