Hlavní obsah

Složte zbraně, nařídilo ukrajinské velení obráncům Azovstalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské armádní velení přikázalo zbylým obráncům hutí Azovstal v Mariupolu, aby složili zbraně. Nahrávku velitele ukrajinského pluku Azov Denise Prokopenka sdílel na Twitteru poradce ministra vnitra Anton Geraščenko.

Foto: ČTK/AP

Ruští vojáci dohlížejí na nástup zajatých ukrajinských obránců Azovstalu do autobusů.

Článek

Odpor ukrajinských vojáků v obklíčených mariupolských hutích Azovstal a tunelovém komplexu pod nimi se stal symbolem srdnatého odporu Ukrajiny vůči většímu a vojensky silnějšímu Rusku.

Kolik vojáků v areálu mariupolských hutí stále zůstává, není jasné. Podle západních médií, která se odvolávají na ukrajinské zdroje, to mohou být stovky. Ruské zdroje naposledy ve čtvrtek uvedly, že se do jejich rukou vzdalo přes 700 obránců Azovstalu.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Ostřelovaný areál oceláren Azovstal v Mariupolu

Strategicky významné přístavní město Mariupol padlo po dlouhém, asi dvouměsíčním obléhání, obránci Azovstalu se však ještě týdny poté odmítali vzdát, přestože byli odříznuti od zásob potravin, léků i munice.

Drsné srovnání: letecké záběry Mariupolu před válkou a nyní

Válka na Ukrajině

Případné definitivní dobytí hutního komplexu by pro ruskou armádu z hlediska propagandy znamenalo zlomení důležitého střediska odporu. Ovládnutí přístavu je ale důležité i ze strategického hlediska, protože leží na spojnici mezi Rusy anektovaným Krymem a prorusky orientovanými separatistickými oblastmi na Donbasu.

Ovládnutí Mariupolu umožní Rusům posílit operace na Donbase, míní Britové

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám