Hlavní obsah

Putin a Zelenskyj dohodli výměnu zajatců, spor o Donbas pokračuje

Paříž

Úplné respektování příměří a výměna zajatců do konce roku jsou výsledky pondělní schůzky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ruského prezidenta Vladimira Putina v Paříži. Uskutečnila se na okraj summitu Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie o řešení konfliktu na východě Ukrajiny. Oba státníci ji označili za pozitivní, ovšem řada neshod přetrvává. Neshodli se na termínu voleb na východě Ukrajiny a kontrole hranic v separatisty ovládané oblasti Donbasu.

Foto: Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a Volodymyr Zelenskyj (vlevo).

Článek

„Velmi pozitivní je už fakt, že jsem obnovil dialog s Putinem,“ uvedl po schůzce Zelenskyj. Mnoho otázek ale zůstává podle něj nevyřešených. Zdůraznil, že Ukrajina musí mít kontrolu nad svým východním územím v Donbasu. Odmítl federalizaci země, jak to požadují separatisté.

Také Putin po jednání řekl, že schůzka byla užitečná. Dodal ale, že Moskva požaduje změny v ukrajinské ústavě, které zaručí zvláštní status oblasti Donbasu. Ruský prezident se rovněž vyslovil pro více přechodů pro civilisty na dělicí linii v místě konfliktu na východní Ukrajině.

Putin si volal se Zelenským. O ruském plynu a ukrajinských zadržených lodích

Stalo se

Agentura Reuters si všimla toho, že si ukrajinský prezident s Putinem nepotřásl rukou. Jejich oční kontakt byl při vstupu do Elysejského paláce, kde se v přítomnosti francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německé kancléřky Angely Merkelové jednalo, minimální.

Výměna všech zajatců, na které se ukrajinský a ruský prezident shodli, by se měla uskutečnit 24. prosince, nejpozději do konce roku, uvedl Zelenskyj pro agenturu TASS.

Problémový tranzit plynu

Při jednání se podle něj podařilo odblokovat problém prodloužení dohody o tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu. „Probrali jsme principy, detaily dohody o tranzitu dojednají poradci,“ řekl ukrajinský prezident. Současná desetiletá smlouva o dodávce plynu přes Ukrajinu vyprší 31. prosince.

Foto: Ian Langsdon, ČTK/AP

Zleva Volodymyr Zelenskyj, Emmanuel Macron, Vladimir Putin a Angela Merkelová před jednáním normandské čtyřky.

O Krymu se v pondělí v Paříži nejednalo.

Normandská čtyřka se poprvé sešla v červnu 2014 a jednalo se o schůzku v rámci oslav vylodění spojenců v Normandii během druhé světové války v roce 1944. Pondělnímu jednání předcházela série bilaterálních setkání Merkelové a Macrona s Putinem i Zelenským. Další schůzka se má uskutečnit do čtyř měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám