Hlavní obsah

Ukrajina povolává rezervisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V noci na úterý vstoupily jednotky ruské armády do povstaleckých republik na ukrajinském Donbasu. Stalo se tak poté, co samozvané lidové republiky Doněckou a Luhanskou uznal ruský prezident Vladimir Putin, což spustilo urychlené schvalování nových sankcí proti Rusku. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povolá do armády rezervisty. Dění v souvislosti s událostmi na Ukrajině sledujeme v on-line zpravodajství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědek podle Reuters natočil příjezd ruských jednotek do DoněckuVideo: Reuters

 
Článek

00:03 - Vážení čtenáři, on-line textový přenos z úterního dění týkající se situace na Ukrajině končí.

23:50 - Kanada oznámila sankce vůči Rusku. Trvat mají do chvíle, než bude obnovena územní integrita Ukrajiny. Zasáhnou mimo jiné ruské zákonodárce, píše AFP.

22:39 - Britský deník Financial Times si všímá, že sankce uvalené na ruskou Vněšekonombank (VEB) se dotknou i moskevského fotbalového klubu CSKA, který pod vlastnickou strukturu banky patří.

22:31 - Kanada na Rusko uvalí „přísné” sankce, oznámila na Twitteru tamní ministryně zahraničí Mélanie Jolyová. Současně si předvolala ruského velvyslance v Ottawě, aby vysvětlil, proč jeho země „porušuje mezinárodní právo a nerespektuje suverenitu Ukrajiny”.

21:51 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že podepíše dekret o povolání záložních jednotek. „Zdůrazňuji, že se jedná pouze o občany zapsané v operační záloze,” řekl. Dodal, že zatím nevyhlašuje všeobecnou mobilizaci.

21:28 - Americký prezident Joe Biden se v průběhu úterka setkal s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou. „Prezident Biden zopakoval, že Spojené státy jsou připraveny v úzké spolupráci se spojenci a partnery rychle a rozhodně reagovat na jakoukoli další ruskou agresi proti Ukrajině," uvedl Bílý dům.

20:37 - Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian zrušil páteční schůzku se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, napsala agentura AFP.

20:36 - Putinovy kroky představují začátek ruské invaze na Ukrajinu, řekl Joe Biden na úvod projevu o první části nových protiruských sankcí. Americký prezident ohlásil sankce proti dvěma ruským bankám či vybraným ruským oligarchům. Naplánované sankce podle něj dalece přesahují ty přijaté v roce 2014.

Biden oznámil sankce proti Rusku

Amerika

20:18 - Americký prezident Joe Biden by měl v nejbližších chvílích vystoupit s projevem k situaci na Ukrajině.

19:10Rusko v nejbližší době evakuuje své diplomatické pracovníky z Ukrajiny, oznámilo podle zahraničních tiskových agentur ruské ministerstvo zahraničí

18:30 - Státy EU se jednomyslně shodly na přijetí sankcí proti Rusku, řekl po jednání ministrů zahraničí vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell. Budou je koordinovat se spojenci.

EU se shodla na sankcích proti Rusku

Ekonomika

18:07 - Rusko podle prezidenta Vladimira Putina uznalo republiky v Donbasu v hranicích stanovených jejich ústavami. Většina tohoto území je nyní pod kontrolou Kyjeva. Spory by podle něj měl vyřešit Kyjev a vůdci separatistických republik. S těmi Kyjev jednat dosud odmítal.

Povstalecké republiky ukrajinské vedení považuje za „Ruskem dočasně okupovaná území“, podobně jako anektovaný Krym.

Foto: Novinky

 

17:42 - Ruský prezident Vladimir Putin se vyslovil pro demilitarizaci Ukrajiny, která se zřekne NATO. Po zuby ozbrojená země s jadernými ambicemi je naprosto nepřijatelná, řekl.

Putin žádá demilitarizaci Ukrajiny

Evropa

17:26 Vše nasvědčuje tomu, že Rusko pokračuje v plánování plnohodnotného útoku na Ukrajinu, uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Moskvu vyzval, ať ustoupí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenská technika u Rostova na DonuVideo: Reuters

17:24 - Rada federace, horní komora ruského parlamentu, schválila žádost prezidenta Vladimira Putina o souhlas s nasazením ruských vojsk v cizině v souvislosti se situací v Donbasu, uvedla agentura TASS. Příslušné usnesení schválili senátoři jednomyslně, hlasy 153 přítomných.

Dokument platí okamžitě a ponechává na prezidentovi, aby stanovil početnost nasazených jednotek, jejich úkoly a dobu pobytu v cizině.

17:06 - Česko vyjadřuje podporu Ukrajině. Na budově Černínského paláce, stejně jako na některých dalších ministerstvech nebo sídlech parlamentních komor, visí ukrajinská vlajka. Po setmění se také sídlo ministerstva zahraničí zahalí do modro-žluté.

Foto: Petr Horník, Právo

Vyvěšení státní vlajky Ukrajiny ve Sněmovní ulici za přítomnosti předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové.

16:31 - Vyhrocená situace kolem dvou separatistických regionů na východě Ukrajiny tvrdě dopadla i na ruské miliardáře, kterým pondělní propad cen akcií snížil hodnotu majetku zhruba o 8,3 miliardy dolarů (asi 178 miliard Kč). Informoval o tom server ruskojazyčné verze časopisu Forbes. Ruské akcie v reakci na eskalaci napětí na východě Ukrajiny prudce oslabovaly i v úterý.

S propadem akcií se majetek ruských oligarchů ztenčil o desítky miliard

Ekonomika

15:39 - Separatisté z DNR oznámili, že na ně střílely u Nové Marjivky ukrajinské síly z tanků. Vypálily na ně tři granáty a pálily na ně i z granátometů. Pod palbu ukrajinských vojáků se dostali separatisté i na kraji Doněcku, u Horlivky, Dokučajevské a v pěti vesnicích.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Evakuace civilistů z Doněcku

14:50 - Vůdce Doněcké lidové republiky (DLR) řekl, že Rusko uznalo její nezávislost v hranicích celé Doněcké oblasti, tedy včetně území, které separatisté nyní nekontrolují. Informovala o tom agentura Reuters.

Rusko uznává za samostatné i oblasti pod kontrolou ukrajinských sil

Evropa

13:01 - Země EU podporují uvalení sankcí na více než tři stovky ruských představitelů. Chtějí i ekonomické sankce, které se mají dotknout například bank.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Dým v Luhanském regionu

12:22 - Sankce proti Rusku po jeho uznání separatistických republik musejí být tvrdé, je třeba posílit východní křídlo NATO, řekl polský prezident Andrzej Duda.

Rusko je přesvědčeno, že nemůže nic ztratit, míní Klaus

Domácí

12:16 - V případě válečného konfliktu na Ukrajině nebude zřejmě hlavním cílem ukrajinských běženců Německo, ale sousední státy v čele s Polskem. V rozhovoru s novináři, uspořádaném organizací Mediendienst Integration, to prohlásil Nikolai Klimeniouk z německé nevládní organizace Quorum, která podporuje přistěhovalce z bývalého Sovětského svazu.

12:08 - Özdemirova slova vzápětí potvrdil i německý kancléř Olaf Scholz, který uvedl, že udělení souhlasu k provozu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 není kvůli nynějšímu postupu Ruska vůči Ukrajině možné.

Nord Stream 2 je u ledu

Evropa

11:57 - Německý ministr zemědělství Cem Özdemir vyzval k oficiálnímu odmítnutí plynovodu Nord Stream 2.

11:42 - Ruská Státní duma schválila dohody s Doněckou a Luhanskou lidovou republikou, které o den dříve podepsal se separatistickými regiony prezident Vladimir Putin.

Jaké hranice mají uznané republiky na východě Ukrajiny? To vyřešíme později, říká Moskva

Evropa

11:28 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že zvažuje přerušení diplomatických vztahů s Ruskem.

11:16 - Rusko bude pokračovat v nepřetržitých dodávkách zemního plynu na světové trhy, řekl ruský prezident Vladimir Putin. Rusko je největším dodavatelem plynu do Evropy.

Zelenskyj zvažuje přerušení diplomatických vztahů s Ruskem

Zahraniční

11:07 - Systém ministerstva zahraničí Drozd eviduje 128 českých občanů na Ukrajině. Na zastupitelské úřady se neobrátil nikdo s žádostí o pomoc mimo standardní záležitosti.

10:45 - Sýrie podpořila rozhodnutí Ruska uznat nezávislost separatistických republik na východě Ukrajiny. Uvedl to syrský ministr zahraničí Fajsal Mikdád. Postup Západu proti Rusku se podobá jeho jednání vůči Sýrii za války proti terorismu, řekl Mikdád, který je nyní v Moskvě.

10:14 - Uznání povstaleckých republik na východě Ukrajiny je podle premiéra Petra Fialy (ODS) akt agrese Ruska vůči suverénnímu státu a porušením mezinárodního práva.

Evropa je krok od války, dopad na Rusko musí být tvrdý, řekl Fiala. Sněmovna mu zatleskala

Domácí

10:12 - Iluze, s kým má člověk v Kremlu co dočinění, už nemůže mít nikdo žádné. Evropa proto musí udělat více pro odstrašení, a to i jaderné. Napsal to v komentáři k dramatickému vývoji rusko-ukrajinské krize německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), podle něhož ruský prezident Vladimir Putin uznáním separatistických oblastí za nezávislé republiky pohřbil Minské mírové dohody.

Magazín Der Spiegel nazval Putinovy kroky s vyústěním ve vyslání vojsk na Donbas cestou v čase, kterou ale ruský prezident vzhledem k 21. století nazývá mírovou misí. Deník Süddeutsche Zeitung považuje postup USA za stále mírný, protože Washington prozatím nechce přibouchnout Rusku dveře k jednáním.

Po uznání republik na Donbase letí cena ropy i plynu nahoru

Evropa

10:07 - Ruské akcie druhý den v řadě citelně oslabují. V pondělí nastal prudký pokles v reakci na eskalaci napětí na východě Ukrajiny a trend pokračuje i v úterý. Hlavní index moskevské burzy RTS je momentálně na nejnižší hodnotě od listopadu 2020. Podobný sestup potkal také ruský rubl.

Nic než katastrofa. Ruské akcie i rubl se dál řítí ke dnu

Ekonomika

9:47 - Podle britského premiéra Borise Johnsona má ruský prezident Vladimir Putin v úmyslu provést plnou invazi na Ukrajinu. Rusko narušuje ukrajinskou suverenitu, uvedl.

Šándor: Rusové přitápí pod kotlem, je to nebezpečná hra

Domácí

9:45 - Nezisková organizace Post Bellum, spravující archiv vzpomínek pamětníků Paměť národa, v reakci na dění na Ukrajině vyhlásila sbírku na pomoc ukrajinské neziskové organizaci Come Back Alive. Organizace distribuuje ochranné pomůcky a materiální zabezpečení obráncům Ukrajiny. Post Bellum o tom informovalo na Twitteru a lidé mohou do sbírky přispět prostřednictvím výzvy na jeho webu.

9:44 - Vládní TOP 09 odsoudila ruskou invazi a podpořila svrchovanost Ukrajiny. Vyzvala k přijetí tvrdých sankcí. Musí být zavedeny okamžitě, uvedlo vedení.

Pavel: Jestli se Putin rozhodl potrestat zlobivou Ukrajinu, jednat už nebude

Zahraniční

9:40 - Kvůli situaci na Ukrajině zasedne ve středu Bezpečnostní rada státu i krizový štáb ministerstva zahraničí. Obrana předloží návrhy, jak řešit některé problematické otázky, řekla ministryně Jana Černochová (ODS). K jednání se připojí ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) z Paříže.

Jaké hranice mají uznané republiky na východě Ukrajiny? To vyřešíme později, říká Moskva

Evropa

9:20 - Při ostřelování ze strany proruských separatistů zemřeli na východě Ukrajiny za posledních 24 hodin dva vojáci, dalších 12 jich bylo zraněno. S odvoláním na ukrajinskou armádu o tom informovala agentura Reuters.

BEZ KOMENTÁŘE: Doněck slaví uznání nezávislosti.Video: AP

Představitel separatistické Doněcké lidové republiky naopak podle agentury Interfax obvinil "ukrajinské sabotéry" ze smrti tří civilistů, které podle něj zabila nálož umístěná u silnice mezi městy Doněckem a Horlivkou.

Foto: Reuters

Ruské jednotky v Doněcku.

Obyvatelé Doněcku podle RFE/RL pozorovali velkou kolonu tanků a obrněných vozidel, která v pondělí kolem 21:00 SEČ projela centrem města a poté vyrazila směrem k městu Jasynuvata a dále k takzvané linii dotyku. Údajný přesun ruských vojsk zaznamenali mezitím i další svědci.

V souvislosti s přesunem ruských jednotek nabývají na naléhavosti vyjádření světových lídrů, kteří hovoří o chystaných sankcích. Na návrhu pracuje Evropská unie i USA, nové sankce by měly být zveřejněny ještě během úterý. Své sankce chystá rovněž Británie, která zvažuje i další vojenskou pomoc Ukrajině.

EU zavede v reakci na Putina sankce

Zahraniční

Podle světových lídrů Rusko porušilo mezinárodní právo. Ukrajinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Rusko uznáním nezávislosti Doněcké a Luhanské lidové republiky „hrubě pošlapalo“ základy mezinárodního práva, Chartu OSN a také porušilo suverenitu a územní celistvost země.

Snaha obnovit SSSR, porušení mezinárodního práva, zní v reakcích na uznání republik na Donbase

Evropa

Většina členů Rady bezpečnosti OSN na jejím mimořádném zasedání odsoudila kroky Ruska vůči Ukrajině.

Čína podporuje suverenitu Ukrajiny, z nynějšího vývoje má obavy

Svět

Čínský ministr zahraničí Wang I po telefonickém jednání s americkým protějškem Antonym Blinkenem vyjádřil obavy o další vývoj situace na Ukrajině. Suverenita a teritoriální integrita Ukrajiny musí být podle Wanga zachována. Stejný postoj dala Čína najevo už v sobotu na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám