Hlavní obsah

Evropa je krok od války, dopad na Rusko musí být tvrdý, řekl Fiala. Sněmovna mu zatleskala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je Evropa nyní kvůli situaci na Ukrajině krok od války. Ruská vojenská mise je podle něj aktem agrese vůči suverénnímu státu a jasným porušením mezinárodního práva. Řekl to v úterý ve Sněmovně. Kroky Ruské federace odsoudily i opoziční strany ANO a SPD.

Premiér Petr Fiala k aktuální situaci na UkrajiněVideo: psp.cz

 
Článek

„Vývoj na Ukrajině nemůžeme ignorovat. Evropa je v tuto chvíli krok od války. Včerejší zahájení vojenské mise je ze strany Ruska jednoznačným aktem agrese vůči suverénnímu státu a je jasným porušením mezinárodního práva,“ prohlásil ve Sněmovně Fiala.

Zeman k Ukrajině: Ruský postup zvyšuje riziko války

Domácí

První reakce Evropské unie by měla přijít podle něj ještě v úterý v podobě sankcí. „Dopad na Rusko by měl být velmi tvrdý,“ dodal.

Současně podle něj musí Evropa postupovat společně. „Rusku nesmíme dát znát slabost. Jsme připraveni na případný příliv uprchlíků z Ukrajiny,“ uvedl také Fiala.

Poslanci premiérův proslov odměnili potleskem.

Proti je i ANO a SPD 

Krok Ruska odsoudily i opoziční strany ve Sněmovně. „Chci jednoznačně odsoudit agrese Ruské federace na území suverénního státu Ukrajina. Je to jednoznačným porušením mezinárodním smluv. Je nezbytné, abychom k řešení přistoupili společně s partnery,“ řekl šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Nesmíme být lhostejní, nemáme mlčet. Vyjadřujeme podporu vládní koalici,“ doplnila.

Kritiku Rusku vyjádřila také SPD. „Jakékoli porušení suverenity a integrity státních hranic je porušením mezinárodního práva. Tento princip platí a státní hranice by se neměly narušovat," řekl člen sněmovního zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD).

Ukrajina povolává rezervisty

Evropa

„S narušováním státních hranic nesouhlasíme a považujeme to za výrazně protiprávní jednání," doplnil.

Anketa

Podporujete zavedení přísných sankcí vůči Rusku po vstupu ruských vojsk na ukrajinský Donbas?
Ano
47,7 %
Ne
52,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8540 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám