Hlavní obsah

Rusko je přesvědčeno, že nemůže nic ztratit, míní Klaus

Za překvapivé a riskantní označil bývalý prezident Václav Klaus rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina uznat nezávislost dvojice samozvaných separatistických republik na východě Ukrajiny. Rusko podle něj získalo dojem, že tímto činem nemůže nic ztratit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

„Toto rozhodnutí Ruska považujeme za překvapivé a riskantní. Rusko tímto krokem na sebe vzalo roli toho, kdo porušil minské dohody, i když to byla zejména Ukrajina, kdo znění těchto dohod nectil po celých sedm let od jejich podpisu,” konstatoval v úterý Klaus ve stanovisku svého institutu.

Podle něj jde o výraz ruské frustrace z toho, že Západ není ochoten jednat s Rusy o požadovaných bezpečnostních zárukách. Rusové se rozhodli riskovat další sankce, protože nabyli dojmu, že nemají co ztratit, míní Klaus.

Zeman k Ukrajině: Ruský postup zvyšuje riziko války

Domácí

„Rozhodnutí ruského prezidenta Putina je i poškozením těch z nás, kteří jsme se po léta snažili vysvětlovat komplikovanost vnitřní ukrajinské (ale i ruské) politické, ekonomické a národnostní situace i nelehkých historických kontextů. Kteří jsme nepodléhali povrchnímu a snadnému přístupu nahlížet na tamní vývoj prizmatem československých zkušeností s komunistickým Sovětským svazem z roku 1968,” popsal Klaus zklamání z nynějších ruských kroků.

Exprezident má za to, že ruské rozhodnutí bude mít vážné následky nejen pro Ukrajinu, a neváhá jej kritizovat.

Rusko posílá Finsko do NATO

Evropa

Prezident Miloš Zeman akt nekritizoval ani neodsoudil a omezil se na konstatování, že ruské kroky „zvyšují riziko vojenského konfliktu”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám