Hlavní obsah

Rusko uznává za samostatné i oblasti pod kontrolou ukrajinských sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko uznalo separatistické samozvané Doněckou a Luhanskou republiku (DNR a LNR) v hranicích, ve kterých je separatisté sami vyhlásili po referendu z 11. května 2014. Uvedl to v úterý mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov a později se podobně vyjádřil i ruský prezident Vladimir Putin. To znamená, že Rusko uznává jako jejich součást i oblasti, které nyní kontroluje ukrajinská armáda.

Foto: Novinky

Článek

„V jakých hranicích budeme uznávat tyto republiky? Ale my jsme je už uznali, a to znamená, že jsme uznali všechny jejich základní dokumenty, včetně ústav. A v ústavách jsou zapsány hranice v rámci Doněcké a Luhanské oblasti v době, kdy byly součástí Ukrajiny,“ řekl Putin v úterý večer.

Peskov dříve na dotaz, v jakých hranicích byly DNR a LNR uznány, řekl, že „v hranicích, ve kterých se samy vyhlásily“. Na dotaz ohledně upřesnění průběhu hranic Peskov dodal, že k tomu nemá co dodat. Řekl jen „v hranicích, ve kterých byly vyhlášeny a ve kterých existují“.

To jsou ovšem odlišné plochy. Území, kde formálně existují (na mapě světle červená barva) nejsou tak rozsáhlá jako území, kde byly referendem vyhlášeny (na mapě plus tmavě červená barva).

Podobně nejasně se vyjadřoval předseda výboru Státní dumy pro záležitosti Společenství nezávislých států (SNS) Leonid Kalašnikov před jejím hlasováním o dohodách o přátelství a spolupráci. Řekl, že předpokládá, že nezávislost Doněcké a Luhanské lidové republiky bude uznána v hranicích, které byly přijaty během referenda o sebeurčení republik v roce 2014.

Pušilin: DNR je vyhlášena na celém území Doněcké oblasti

Vůdce Doněcké lidové republiky Denis Pušilin v úterý řekl, že její hranice je tvořena hranicemi bývalé Doněcké oblasti v Ukrajině. „Mohu to zatím říci krátce. V ústavě Doněcké lidové republiky i Luhanské lidové republiky jsou hranice tvořené hranicemi Doněcké a Luhanské oblasti,“ řekl Pušilin ruské stanici Rossija 1. Rusko je prý takto uznalo. To je ovšem ještě širší území, než bylo uznáno referendem.

„Otázka hranic není jednoduchá, rozhodne se o ní později,“ připustil nicméně Pušilin v ruské televizi. Teprve čas podle Pušilina ukáže, jaké budou další kroky.

Území, na kterém byly samozvané republiky vyhlášeny, se neshoduje s tím, které separatisté nyní fakticky kontrolují. O část území pod tlakem ukrajinských sil přišli. Území Doněcké a Luhanské oblasti je pak ještě větší.

Separatisté jsou při chuti. Vznášejí požadavky na další ukrajinská území

Evropa

Sami separatisté chtějí, aby byly jejich republiky uznány v hranicích celých původních oblastí podle ukrajinského administrativního členění, tedy celé Luhanské a Doněcké oblasti.

Rusko slíbilo vojenskou pomoc

Rusko je připraveno vojensky pomoci DNR a LNR, ale v úterý se o vyslání vojsk nejednalo, uvedl tajemník ministra zahraničí Andrej Ruděnko. Síly, které Moskva na Donbas už poslala, označuje jako „mírové sbory“.

Pušilin uvedl, že se DNR spoléhá především na vlastní síly, ale nemůže vyloučit, že se obrátí na Rusko s žádostí o vojenskou pomoc.

Podle Putina se veškeré sporné otázky mají vyřešit dialogem mezi Kyjevem a vedením donbaských republik. Kyjev dosud odmítal přímá jednání s vůdci separatistů, které označoval za „loutky Moskvy“. Povstalecké republiky ukrajinské vedení považuje za „Ruskem dočasně okupovaná území“, podobně jako anektovaný Krym.

Reklama

Výběr článků

Načítám