Hlavní obsah

EU se shodla na sankcích proti Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Státy Evropské unie se v úterý jednomyslně shodly na přijetí sankcí proti Rusku kvůli porušení svrchovanosti Ukrajiny. Po jednání ministrů zahraničí členských zemí to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell oznamuje sankce proti Rusku.

Článek

Na sankčním seznamu je ruský ministr obrany Sergej Šojgu nebo mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Sankce byly také uvaleny na banky VEB a Promsvjazbank.

Podle Borrela na něm jsou i více než tři stovky poslanců Státní dumy, kteří navrhli uznání nezávislosti separatistických území na východě Ukrajiny.

Biden oznámil sankce proti Rusku

Amerika

EU zároveň omezí přístup ruského režimu na finanční a kapitálový trh Unie, uvedl Borrell. Unie rovněž omezí obchod se separatistickými regiony Donbasu.

„Tento balík sankcí, který členské země schválily jednomyslně, Rusko zabolí. A zabolí ho hodně,“ prohlásil Borrell k opatřením, jejichž schválení podle něj předcházely dlouhé hodiny vyjednávání mezi unijními státy a institucemi.

„Snahy narazily na zeď.“ Le Drian zrušil schůzku s Lavrovem a zkritizoval Putina

Zahraniční

Některé země v čele s pobaltskými státy podle diplomatů požadovaly co nejtvrdší sankce, naproti tomu Maďarsko zprvu nedávalo najevo jasnou podporu jakýmkoli postihům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám