Hlavní obsah

Biden oznámil sankce proti Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Rusko si už nebude moci půjčovat od západních institucí, oznámil v úterý americký prezident Joe Biden. Reaguje tak na vstup Ruska na Donbas. Sankce budou vyhlášeny také proti klíčovým postavám Ruska a jejich okolí. Současné dění na Donbasu Biden označil za „začátek ruské invaze na Ukrajinu,“ uvedla stanice CNN.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Biden řekl, že sankce jsou větší, než byly ty v roce 2014, a pokud Rusko zajde v invazi dál, i USA zajdou v sankcích dál. Biden oznámil zablokování obchodů dvou velkých ruských bank – VEB a ruské vojenské banky.

Země si také nebude moci půjčovat na Západě. Fakticky tedy nebude moci financovat svůj státní dluh – prodávat dluhopisy na Západě.

„Zavádíme komplexní sankce na financování ruského státního dluhu. Odřízli jsme ruskou vládu od západního financování. Ta nemůže obchodovat se svým dluhem ani na našich, ani na evropských trzích,“ řekl Biden.

Zmínil také, že spolupracuje s Německem na zastavení projektu plynovodu Nord Stream 2.

Nord Stream 2 je u ledu

Evropa

„Pořád si myslíme, že chce Rusko postupovat dál na Ukrajinu, mohlo by dojít k útoku ze severu, z Běloruska. Budou vyslány vojenské lodě, raketové křižníky,“ řekl také Biden.

Řekl, že USA budou nadále podporovat Ukrajinu a také země NATO v okolí Ruska, ale nemají v úmyslu bojovat s Ruskem. „Budeme hájit území NATO,“ řekl.

Upozornil také, že Putin ve svém projevu hrozil válkou a zpochybňoval uzemní celistvost Ukrajiny.

KOMENTÁŘ: Rusku nelze nechávat volný prostor – Alex Švamberk

Komentáře

Americký prezident už v pondělí podepsal exekutivní příkaz, který Američanům zakazuje investovat nebo obchodovat v separatistických regionech.

Reklama

Výběr článků

Načítám