Hlavní obsah

Nic než katastrofa. Ruské akcie i rubl se dál řítí ke dnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské akcie druhý den v řadě citelně oslabují. V pondělí nastal prudký pokles v reakci na eskalaci napětí na východě Ukrajiny a trend pokračuje i v úterý. Hlavní index moskevské burzy RTS je momentálně na nejnižší hodnotě od listopadu 2020. Podobný sestup potkal také ruský rubl.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Včera to nebylo nic jiného než katastrofa – zprávy, že konflikt s Ukrajinou v Donbasu by mohl zažehnout, vyvolaly masivní výprodeje všech typů aktiv,” uvedla ve své zprávě investiční společnost BCS Global Markets.

Moskevská burza RTS, jež je obchodována převážně v dolarech, krátce po úterním zahájení obchodování ztrácela přes deset procent, později část ztrát smazala a kolem desáté hodiny našeho času odepisovala zhruba sedm procent.

Kurz rublu k dolaru 81:1

Sestupnou tendenci vykazuje také rubl, jehož kurz spadl na 80,97 rublu za dolar, což je hodnota, kterou trhy pamatují naposledy 23. března 2020.

USA už uvedly, že zastaví své obchodní činnosti v odtržených regionech a zároveň zakážou z těchto oblastí dovoz veškerého zboží. Jedná se o opatření, která však nebudou souviset se samotnými sankcemi, které Washington se spojenci v případě invaze na Ukrajinu v plném rozsahu na Rusko uvalí, upozornila agentura Reuters.

Ruská burza padá

Ekonomika

Právě oznámení o sankcích pro Rusko situaci na trzích pravděpodobně ještě více vyostří. „Dnes bude směr trhu dán rozhodnutím západu o sankcích a druhé kolo poklesu nelze vyloučit,“ uvedla investiční banka Sinara Investment Bank.

V Evropě je nejvíce zasažené Německo

Pokles na burzách se ale netýká jen Ruska. Výrazně oslabují také akcie v Evropě, kde hlavní index STOXX Europe 600 ztrácel po úterním otevření 1,9 procenta, Pražská burza dokonce více než dvě procenta, část ztrát už ale smazala.

Citelně ztrácí akcie v Německu, které je považováno za zranitelnější než jiné země v Evropě. Hlavní index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem po zahájení odepisoval asi 2,2 procenta, než ztráty zmírnil na 1,6 procenta. Německo má na Ruskou federaci silné obchodní vazby, zejména co se dodávek plynu týče. Navíc v indexu DAX chybějí energetické firmy, které by celkový propad indexu mírnily tak jako v některých jiných zemích, třeba v Británii.

Americké trhy zatím evidují nižší ztráty. Hlavní index S 500 ubral 0,7 procenta, technologický Nasdaq 1,2 procenta.

Zasáhněte Nord Stream 2, ruské banky a oligarchy i s rodinami, doporučují experti

Evropa

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal výnosy, kterými uznal nezávislost separatistické Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky ve východoukrajinském Donbasu. Zároveň nařídil ruské armádě, aby na jejich území zahájila "misi k zajištění míru".

To západ tvrdě odsoudil s tím, že jde o porušení mezinárodních dohod. Evropská unie i USA chystají uvalení sankcí, které by měly zveřejnit ještě během úterý. Své sankce chystá i Velká Británie, která zvažuje i další vojenskou pomoc Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám