Hlavní obsah

EU zavede v reakci na Putina sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie a její partneři budou v rámci solidarity s Ukrajinou reagovat na kroky Ruska jednotně, pevně a rozhodně. V reakci na večerní vystoupení ruského prezidenta Vladimira Putina to řekli šéfové unijních institucí.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Předsedkyně Evropské komise Ursulla von der Leyenová a vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell

Článek

„Uznání dvou separatistických území na Ukrajině je hrubým porušením mezinárodního práva, územní celistvosti Ukrajiny a Minských dohod (o zajištění míru v Donbasu),“ napsal na Twitteru předseda Evropské rady Charles Michel.

EU a její partneři podle něj budou v rámci solidarity s Ukrajinou reagovat jednotně, pevně a rozhodně.

Putin: Žádáme Kyjev, ať se projeví odpovědně a zabrání krveprolití, jinak ho bude mít na svědomí

Evropa

Michel a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve společném prohlášení uvedli, že sedmadvacítka zareaguje sankcemi proti těm, kdo se podíleli na uznání lidových republik vyhlášených proruskými separatisty na východě Ukrajiny.

Putin na bezpečnostní radě vydeptal a ponížil šéfa rozvědky

Evropa

„Unie znovu opakuje svou neochvějnou podporu nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic,“ uvedli vrcholní unijní činitelé.

Po uznání sankce

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell po jednání s členskými ministry zahraničí uvedl, že předloží návrh sankcí již ve chvíli, kdy Moskva uzná nezávislost regionů ovládaných proruskými separatisty.

„Pokud bude anexe, přijdou sankce, a pokud dojde k uznání, položím na stůl sankce a ministři rozhodnou,“ řekl novinářům šéf unijní diplomacie.

Není přitom jasné, zda by tento návrh získal potřebnou jednomyslnou podporu; zatím ji vyjádřil například lotyšský ministr zahraničí. Borrell hovořil ještě před večerním projevem ruského prezidenta Vladimira Putina, který oznámil uznání nezávislosti donbaských republik a podepsal příslušné dekrety.

Ministři v pondělí podpořili lednový návrh Evropské komise, aby EU balíkem grantů a úvěrů v hodnotě 1,2 miliardy eur pomohla ukrajinskému hospodářství, které čelí ruskému tlaku. Peníze mají sloužit nejen k modernizaci ukrajinské ekonomiky, ale i k boji proti pandemii covidu-19. Unie a evropské finanční instituce již od ruské anexe Krymu a od zahájení bojů na východě Ukrajiny v roce 2014 poslaly Kyjevu prostřednictvím grantů a úvěrů 17 miliard eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám