Hlavní obsah

Snaha obnovit SSSR, porušení mezinárodního práva, zní v reakcích na uznání republik na Donbase

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uznání separatistických republik na Ukrajině ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyvolalo mezi politiky v České republice i ve světě řadu rozhořčených reakcí. Podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) ČR stojí za svobodnou a nezávislou Ukrajinou. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) to považuje za snahu obnovit Sovětský svaz. Podle britského premiéra Borise Johnsona jde o porušení mezinárodního práva.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová

Článek

„Putinovo uznání separatistických republik na východě Ukrajiny je snaha obnovit Sovětský svaz na úkor svobodných a suverénních zemí. To civilizovaný svět nesmí nikdy tolerovat! A na Putinově šachovnici není pouze Ukrajina, jsme tam i my,“ uvedla Černochová na Twitteru.

Český premiér Petr Fiala zopakoval, že Česko stojí za nezávislou a svobodnou Ukrajinou. „Z vlastní historie si dobře pamatujeme, že podobné kroky namířené proti suverénním sousedním státům k míru nikdy nevedou,“ napsal Fiala na Twitter.

„Ze strany Ruska jde porušení mezinárodního práva a o akt agrese vůči sousednímu suverénnímu státu. Podporujeme jednotnou reakci EU a partnerů,“ dodal Fiala.

Jako jednoznačné porušení mezinárodních dohod označil Putinův krok i šéf české diplomacie Jan Lipavský. „Jednostranné uznání dvou území ovládaných proruskými ozbrojenci je hrubé porušení mezinárodního práva, teritoriální integrity Ukrajiny a porušení Minských dohod.“

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) a šéfové zahraničních výborů Senátu Pavel Fischer a Sněmovny Marek Ženíšek (TOP 09) s odkazem na české historické zkušenosti zmínili „bratrskou pomoc“ Ruska Ukrajině. „Rusko opět dokazuje, že nezná bratra,“ reagoval Rakušan.

Pekarová: Nenechme je napospas

Podle šéfa senátního zahraničního výboru Fischera se Putinovské Rusko rozhodlo hrubě porušit pravidla mírového soužití států a podkopává mezinárodní řád založený na respektu suverenity. „Pokud by na území dvou samozvaných republik nyní vstoupil ruský voják, aby poskytl takzvanou bratrskou pomoc, půjde z pohledu mezinárodního práva o invazi a z pohledu Ukrajiny o pokus o okupaci,“ uvedl Fischer.

Pokud by Česko nebylo podle šéfky vládní TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové v NATO, bylo by také v ohrožení. „Nebýt Václava Havla a dalších, kteří nás přivedli do NATO, jsme ve stejném ohrožení jako Ukrajina i my. Nenechme je napospas,“ vyzvala šéfka dolní komory.

Nezůstane to bez odpovědi, varuje Západ

Kritické hlasy zaznívají také ze zahraničí. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že Kreml nadále podkopává snahy o řešení konfliktu, porušuje Minské dohody, podněcuje konflikt na východní Ukrajině a snaží se zinscenovat záminku k opětovné invazi na Ukrajinu. Stoltenberg Moskvu vyzval, aby přestala rozdmýchávat konflikt a zvolila diplomacii.

Rozhodnutí Ruska uznat nezávislost povstaleckých samozvaných republik na východě Ukrajiny je jasným porušením Minských mírových dohod a tento krok nezůstane bez odpovědi. V pondělí se na tom telefonicky shodli německý kancléř Olaf Scholz a prezidenti Spojených států a Francie Joe Biden a Emmanuel Macron.

„Německo, Francie a USA rozhodnutí ruského prezidenta (Vladimira Putina) ostře odsuzují,“ uvedl mluvčí německého kancléře Steffen Hebestreit.

Scholz, Biden a Macron vyjádřili solidaritu s Ukrajinou a ocenili doposud zdrženlivou reakci ukrajinských představitelů včetně ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Shodli se rovněž na tom, že nadále budou usilovat o územní celistvost a suverenitu Ukrajiny a zároveň chtějí předejít další eskalaci napětí.

ON-LINE: Putinovy „mírové jednotky“ jsou na Donbasu

Zahraniční

Pro okamžité sankce se zatím kromě unijních činitelů vyslovila i Británie, která je představí v úterý, polský premiér Mateusz Morawiecki či představitelé Litvy a Lotyšska.

Dlouholeté snahy OBSE a rovněž normandské skupiny, tedy Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie, přišly podle německé ministryně zahraničí z nepochopitelného důvodu vniveč. Německo vyzvalo Moskvu, aby rozhodnutí vzala zpět. „Na porušení mezinárodního práva budeme reagovat. Dohodneme se na tom s našimi partnery,“ dodala Baerbocková.

Francouzský prezident Emmanuel Macron po jednání o národní bezpečnosti, které svolal kvůli nejnovějšímu vývoji na Ukrajině, vyzval k mimořádnému zasedání Rady bezpečnosti OSN a k přijetí cílených evropských sankcí. Generální tajemník OSN António Guterres uvedl, že ruské rozhodnutí považuje za porušení územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny, které je „neslučitelné se zásadami Charty OSN“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám