Hlavní obsah

Napětí mezi Ruskem a USA graduje. „Je to řezník,“ pustil se Biden do Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

„Je to řezník,“ strefoval se v sobotu americký prezident Joe Biden do svého ruského protějšku Vladimira Putina. Hlava USA tak reagovala na ruskou agresi na Ukrajině, když se setkala s ukrajinskými uprchlíky v polské Varšavě. Není to přitom poprvé, co se Biden vyjádřil o šéfovi Kremlu takto nelichotivě.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Americký prezident Joe Biden během setkání s ukrajinskými uprchlíky v polské Varšavě v sobotu 26. března

Článek

Biden dostal ve Varšavě podle agentury AFP otázku, co si myslí o Putinovi „vzhledem k tomu, co ukrajinskému lidu způsobil“. Hlava USA odpověděla velmi stoicky a nevybíravě: „Je to řezník.“

Šéf Bílého domu se tedy rozhodně nedržel zpátky, a to navzdory tomu, že jeho setkání s ukrajinskými uprchlíky na polském Národním stadionu přenášelo živě hned několik televizních stanic.

Na Bidenovu urážku prakticky okamžitě reagoval mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. „Státní představitel by si měl přeci jen zachovat soudnost,“ prohlásil podle agentury TASS. „Podobné osobní urážky zužují okno příležitostí pro naše dvoustranné vztahy za nynější administrativy. Toho si musíme být vědomi,“ zdůraznil mluvčí.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Nelichotivý slovník už před válkou

Svým nelichotivým vyjádřením o ruském prezidentovi popudil Biden Moskvu již loni, když Putina označil za „zabijáka“. Bylo to přitom v březnu 2021 – tedy době, kdy málokoho napadlo, že Rusko skutečně Ukrajinu napadne. Rozhovor tehdy odvysílala televize ABC News.

Po vpádu ruských ozbrojených sil na Ukrajinu tituloval Biden při svých vystoupeních šéfa Kremlu „válečným zločincem“, „krvežíznivým diktátorem“ či „hrdlořezem“.

V sobotu Biden svému polskému protějšku Andrzeji Dudovi v souvislosti s probíhající válkou také řekl, že pátý článek Severoatlantické smlouvy o kolektivní obraně bere jako posvátný závazek. Polsko šéf Bílého domu ocenil také za to, že bere velkou část odpovědnosti za řešení uprchlické krize způsobené válkou na Ukrajině na svá bedra.

Článek NATO o společné obraně je posvátný, řekl v Polsku Biden

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám